Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Drastiska sparförslag hotar i Heby

Publicerat lördag 15 april 2006 kl 11.46
Simundervisningen i Heby hotas när kommunen ska spara

Heby kommuns ekonomi är ju i kris, och nu tar man till drastiska åtgärder.

Kommunen kan komma att lägga ner all verksamhet som inte är reglerad i lag, för att spara pengar.

Det kan bland annat innebära att simundervisningen försvinner, att man stänger fyra av kommunens fem bibliotek och lägger ner fritidsgårdarna.

Totalt kan man spara 40 miljoner kronor genom en rad insatser - och mest får skolan och barnomsorgen bidra med.

Det är en mycket dramatisk redovisning som kommunchefen sammanställt, efter att de olika verksamheterna redovisat möjliga besparingar.

Föreningslivet i Heby kan komma att förlora sina bidrag, och då inte enbart föreningsbidragen utan också driftsbidragen. Det skulle innebära en besparing för kommunen på tre miljoner kronor.

Att lägga ner alla bibliotek utom ett ger nästan lika stor besparing.

Simundervisningen, som alla hebybarn idag har rätt till, kostar fem miljoner kronor - pengar som kommunen kan spara om verksamheten läggs ner.

Fritidsgårdarna är något kommunen inte måste hålla med enligt lag, och genom att stänga dem sparar man två miljoner kronor.

Den sedan länge tänkta förändringen för högstadiet i Morgongåva, genom en flytt till Heby skola, innebär en besparing på två miljoner kronor.

Genom att lägga ner några av de landsbygdsskolor som har få elever kunde Heby kommun spara sex miljoner kronor. Lika mycket skulle besparingen bli om man nu fullföljer förändringarna inom äldreomsorgen, med att bland annat stänga Torggården.

Familjebehandlingsenheten Heden skulle kunna avvecklas, och därmed spar man tre miljoner kronor.

Stora och dramatiska förändringar väntar alltså, även om inte alla besparingsförslag genomförs. Men behovet av att spara är uppenbart, så troligen kommer beslut om besparingar på nivån 30 miljoner kronor att fattas.

Hebys ekonomiska situation kommer att behandlas på kommunfullmäktiges sammanträde på tisdag efter påsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".