Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avlidna flickans diagnos: Meningokocker

Publicerat söndag 16 april 2006 kl 07.18
Flickan avled på Centrallasarettet efter en mycket snabbt sjukdomsförlopp

(Uppdaterat kl 12.10)

Nu är misstankarna bekräftade:

Den 17-åriga flicka, som i onsdags avled på Centrallasarettet i Västerås, hade en meningokock-infektion.

- Men hon kan inte ha blivit smittad av de två ungdomar i Västerås som insjuknade för två månader sedan, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård till P4 Västmanland.

Laboratorieresultaten som visar på meningokockerna blev klara under lördagseftermiddagen.

Smittskyddsläkaren Jan Smedjegård poängterar att flickan inte kan ha smittats av de två elever vid Skiljeboskolan i Västerås som var sjuka i slutet av januari:

- Eftersom flickan som nu blev sjuk blev så oerhört svårt sjuk, och det gick så hastigt, så är det inte rimligt att tänka sig att hon skulle ha blivit smittad för två månader sedan, och sedan burit på bakterien i lugn och ro utan att bli sjuk förrän nu.

- Utan skulle hon ha blivit smittad då, så hade hon antingen blivit snabbt sjuk på samma sätt som nu, eller också utvecklat sitt antikroppsförsvar och burit på bakterien utan att bli sjuk, säger Smedjegård till P4 Västmanland.

Eftersom bakterien är så pass vanlig, och när det gått så lång tid som två månader mellan sjukdomsfallen, är det inte möjligt att avgöra hur smittan i Västerås har spridits.

Man räknar med att upp till tio procent av befolkningen kan bära på meningokocker i svalget. Men risken är mycket liten att bli sjuk, enligt smittskyddsläkaren.

I genomsnitt blir 2-3 personer i länet sjuka i meningokock-infektion varje år. De andra bärarna utvecklar ett antikroppsskydd mot bakterien och forsätter att vara friska.

Besked om vilken grupp av meningokocker den avlidna flickan i Västerås bar på kommer troligen att kunna lämnas i slutet av nästa vecka, meddelar smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Flickan var elev vid Wenströmska gymnasiet i Västerås. Där planeras informationsmöten för eleverna på tisdag, den 18 april.

  

Smittskyddsläkarens råd till föräldrar och andra nära anhöriga, åtminstone de närmaste två veckorna:

  • En person med hög feber ska inte lämnas ensam.
  • Var särskilt vaksam på om allmäntillståndet försämras eller hudblödningar uppkommer hos sjuka personer med hög feber. Se efter sådana sjukdomstecken ofta, med några timmars mellanrum och även under natten.
  • Meningokocksjukdomen ger i undantagsfall inte hög feber. Om en feberfri person försämras i sitt allmäntillstånd (se ovan) måste också sjukvården kontaktas.
  • Blir någon sämre ska man kontakta sin vårdcentral för en eventuell läkarundersökning.
  • Om någon blir svårt sjuk ska man åka direkt till  sjukhusets akutmottagning.

Symptom på meningokock-infektion:

De tidiga symptomen som kan förekomma är väldigt allmänna infektionssymtom:

  • feber, halsont, hosta, huvudvärk och kräkningar.

Senare kan mer allvarliga symptom uppkomma:

  • utslag, blödningar under huden
  • försämrat allmäntillstånd, dvs den sjuke mår allmänt sämre, är sjukare – exempelvis är slö eller hängig, orkar inte vara uppe, kan inte svara redigt och adekvat
  • nackstelhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".