Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tung skoldag på Wenströmska efter dödsfallet

Publicerat tisdag 18 april 2006 kl 05.38

Uppdaterad 17.15

Idag samlades elever och skolpersonal på Wenströmska gymnasiet i Västerås igen efter påskhelgen, precis som man gör på de andra skolorna i länet.

Men på Wenströmska är verkligheten annorlunda och sorgligare ut idag, jämfört med innan påsklovet. En av skol-kamraterna, en 17-årig flicka, fattas. Hon avled hastigt i onsdags av en meningokockinfektion, när eleverna hade påskledigt.

Idag har tre informationsmöten hållts på Wenströmska gymnasiet i Västerås efter att en 17-åriga elev avled i meningokockinfektion förra veckan.

På aulans scen fanns det tända ljus och ett fotografi på den 17-åriga avlidna flickan. På dagens första, av tre informationsmöten, kändes klart det på stämningen och tystnaden i salen att det var allt annat än någon vanlig träff i aulan.

- Det är svårt att komma tillbaka hit, när inte hon är här, säger Rebecca Eriksson.

- Hon var liksom den som syntes bland alla, så det är det man saknar: ”Var är hon någonstans, hon som gör alla liksom uppåt och på bra humör”, säger Isabell Campesta. Båda flickorna var vänner till den avlidna 17-åringen.

På mötet var smittskyddsläkaren Jan Smedjegård med och berättade och svarade på frågor om det som hänt och vad man kan tänka på för att själv inte bli smittad.

Wenströmskas rektor Birgitta Andersson, som efter den tysta minuten, pratade kort till eleverna menar att det är viktigt att skolan går ut med information.

- Eleverna blir oroliga, det går rykten. Man behöver få den här sakliga informationen för att man ska känna att man kan komma tillbaka till skolan och vara trygg i sin miljö. Det är vi i det här läget som kan vara den som sprider informationen på ett korrekt sätt, och det ansvaret måste vi ta.

Under dagen finns en präst, skolläkare, skolsköterskor och kuratorer till hands för elever på skolan som behöver tröst, vill ha mer informaton eller helt enkelt bara någon vuxen att prata med.

Och från skolans sida har man förberett sig inför den här tunga dagen, i samarbete med smittskyddsläkaren, berättar Birgitta Andersson, som är rektor på Wenströmska gymnasiet i Västerås.

- Elever som går i den avlidna elevens klass eller parallellklasser, alltså hotell- och restaurangprogrammets klass ett, har blivit informerade i förväg, säger Birgitta Andersson.

Även skriftlig information kommer att delas ut till eleverna idag, berättar smittskyddsläkare Jan Smedjegård, men någon direktinformation till föräldrarna kommer inte att ges.

- Vi har inte planerat några organiserade möten för föräldrarna än, men vår förhoppning är att de här informationsbladen kommer tas med hem så att föräldrarna kan se dem, säger Jan Smedjegård.

Fakta: Meningokocker

  • Meningokocken är en bakterie som kan finnas i svalget även på helt friska personer.
  • Smittämnet sprids genom nära kontakt, i de flesta fall som luftburen droppsmitta.
  • Bakterien är känslig för antibiotika. Efter behandling blir de flesta helt friska.
  • I Sverige insjuknar ett 60-tal personer per år. I Västmanland insjuknar i genomsnitt två till tre personer varje år.
  • För att undvika smitta ska man undvika att ge varandra djupa kyssar, att dricka ur samma glas eller flaska och att röka på samma cigarett.

(Källa: Landstinget Västmanlands hemsida)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".