Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Möjligt att vaccinera mot meningokocker i Västerås - kanske

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 12.35
Slutliga provsvaren måste komma innan frågan om vaccinering kan bedömas, enligt smittskyddsläkaren

Efter att en 17-årig flicka i Västerås hastigt avled av en meningokock-infektion i förra veckan, frågar sig många om det inte går att vaccinera mot bakterien.

Jodå, svarar smittskyddsläkaren Jan Smedjegård, men det är inte helt enkelt...

Upp till tio procent av befolkningen kan bära på meningokock-bakterier i svalget, men enligt Jan Smedjegård är risken trots allt mycket liten att bli sjuk.

Men om man inte har några antikroppar kan man försämras mycket hastigt, och till och med avlida om man inte får vård i tid.

Det kan vara möjligt att vacinera mot smittan i Västerås, enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård, men det är inte säkert:

-  Det finns vaccin mot vissa av de grupper av meningokocker som förekommer.

- Dels är man tvungen att få den fortsatta testningen av bakterierna klar, för att veta i vilken mån det är möjligt att vaccinera mot den bakterietyp som flickan nu hade.

- När vi då har det, då får man diskutera hur detta i så fall skulle kunna ske, och om det är något som man skulle kunna tänka sig, säger Smedjegård till P4 Västmanland.

Det kan alltså finnas en möjlighet att vaccinera, men först måste man vänta på de slutliga provtagningsresultaten, och de blir klara tidigast i slutet av den här veckan.

Först när man vet exakt vilken särskild grupp av meningokocker de bakterier som smittade den 17-åriga flickan tillhör, kan man avgöra om det överhuvud taget är meningsfullt att vaccinera.

Alla grupper av bakterien är nämligen inte mottagliga för vaccin, och man vill inte massvaccinera i onödan.

Men även om det rent teoretiskt skulle gå, så kan det ändå bli besvärligt i praktiken, enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård:

- Det svåra att kunna avgränsa en lämplig grupp i så fall; hur stor del av sta’n ska i så fall vaccineras?

- Men frågan är överhuvud taget inte ens diskuterad, i och med att vi har inte ett underlag som gör att vi överhuvud taget kan överväga detta ännu, säger Smedjegård till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".