Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare och bättre buss i Köping?

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 07.07
Kanske räcker en guldpeng till en bussbiljett i Köping i framtiden

I Köping finns ett förslag om att göra det billigare att åka buss.

En bussbiljett kan komma att kosta en tia, i stället för som idag 17 kronor.

Dessutom ska turerna bli bättre. Idag är många passagerare missnöjda och väljer bilen i stället.

- De får ju vänta länge, eller också kommer de inte hem alls, säger busschauffören Iva Larsson.

Snart kan det kanske kosta tio kronor att åka med stadsbussen i Köping istället för 17 kronor; det är i alla fall ett av förslagen kring busstrafiken som politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott tar ställning till idag, tisdag.

Samtidigt ska tidtabellen för stadstrafiken göras om.

Den som finns idag är opraktisk, framför allt för många köpingsbor som ska åka och handla, enligt VL.

När den nuvarande busstidtabellen för Köpings stadstrafik började gälla för några år sedan var det betydligt fler turer än idag. Då trafikerade två bussar centrum, istället för en som idag.

Men resandet med buss har minskat, och då har man också dragit ner på busstrafiken.

Enligt trafikplanerare Thony Lundberg på Västmanlands Lokaltrafik har det gjort att trafiken inte längre fungerar som det var tänkt, till exempel när det gäller att ta sig till och från köpcentret Big Inn: Ditresan kan ta tio minuter, men hemresan går en annan slinga och tar cirka 40 minuter.

Enligt Thony Lundberg innebär förslagen, som alltså kommunstyrelsens arbetsutskott ska ta ställning till idag, inte nödvändigtvis någon utökning av busstrafiken.

Däremot kan det innebära att man kör turerna på ett annat sätt, så att de stämmer bättre för den som exempelvis vill handla, eller ta tåget vid järnvägsstationen.

Ytterligare ett förslag är att sänka busstaxan från dagens 17 kronor till en tia, något som prövats i Sala, och där ökade resandet avsevärt, enlig Thony Lundberg.

- Det tror jag vore det absolut bästa tänkbara. En tia skulle nog öka vår kundkrets väldigt mycket, det tror jag, säger busschauffören Iva Larsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".