Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hembesök till alla över 75 i Västerås

Publicerat onsdag 3 maj 2006 kl 06.12

Äldrenämnden i Västerås har beslutat att kommunen i sommar ska starta ett projekt med uppsökande verksamhet för äldre. Det ska pågå i två år. Man kommer att besöka alla personer i Västerås som är 75 år eller äldre och som inte har hjälp från äldreomsorgen, och berätta vad för hjälp som finns i kommunen.

P4 Västmanland pratade med några pensionärer i Västerås.

- Idén är bra, många är nog rädda för att be om hjälp, säger Anna-Greta Svensson.

- Jag tror på det, men inte för egen del då, säger Gun-Britt Andersson.

Tror du några kommer tycka att Västerås stad tränger sig på?

- Ja, finns det nog de som tycker, säger Ingvor Kjellskog.

- Det är viktigt med information om varför man gör det där. Gärna både muntligt och skriftligt och sen att det blir bestämt en viss tid, säger Yvonne Vanke.

Kent Ryberg är ordförande för äldrenämnden som tog beslutet.

- Vi kommer att besöka dem hemma, det är mer personligt. Tidigare har vi delat ut papper och så. Nu lägger vi in 3,6 miljoner kronor i det här och kan bli permanent framöver också, säger han.

Det här projektet liknar Arbogas Senior plus-verksamhet som startade för ungefär två år sen och som har varit framgångsrikt. Nu håller man i Arboga på med uppföljningssamtal med samtliga invånare som är 75 eller äldre.

I Västerås är det tre personer som ska anställas för att göra besöken. De ska kunna ge tips och råd om kost och motion samt sociala kontakter. Det är också tänkt att de ska kartlägga de äldres boendesituation och starta en dialog om deras framtid.

Alla kommuner ska ju enligt lag ha en uppsökande verksamhet. Har Västerås stad varit dåliga på det här förut, eftersom man sätter igång det här projektet nu?

- Jag tror att man har fått en insikt om att det behövs närmare kontakt med den enskilde. Jag tror att vi gör det bättre nu, förut var det inte tillfylles, säger Kent Ryberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".