Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryanair lägger ner i Västerås

Publicerat tisdag 11 juli 2006 kl 13.36

(Uppdaterat kl 15.20)

Idag kom det definitiva beskedet, som man väntat på med bävan på Västerås flygplats:

Lågprisflygbolaget Ryanair lägger ner sin verksamhet i Västerås.

Orsaken är Sveriges beslut att höja miljöskatten på flyg; ett beslut som väntar på prövning av EU-kommissionen.

- Vi kan inte vänta längre, säger Lotta Lindquist-Brosjö, Ryanairs Nordenchef.

Dagens besked kom inte som någon överraskning på Västerås flygplats.

Den nya miljöavgiften skulle höja biljettpriset med 94 kronor, vilket för Ryanair gör en genomsnittsbiljett 30 procent dyrare.

Men att flygskatten verkligen genomförs är ännu inte helt klart. Skatten ifrågasätts av EU-kommissionen som befarar att skatten snedvrider konkurrensen. Sverige har därför fått två månader på sig att svara på ett antal frågor.

Men Ryanair tänker inte vänta på EU-kommissionens beslut, enligt bolagets Nordenchef Lotta Lindquist-Brosjö.

Enligt henne måste Ryanair nu lägga fast vintertidtabellerna, och kan därför inte avvakta vilket beslut EU-kommissionen kommer fram till när det gäller de svenska flygskattehöjningarna.

Från och med den 28 oktober är det därför slut på Ryanairs flygningar till London från Västerås flygplats.

Förutom att man lägger ner helt i Västerås drar bolaget kraftigt ner avgångarna från Malmö och Göteborg. Sammanlagt försvinner 21 avgångar till olika europeiska destinationer.

Enligt Nordenchefen Lotta Lindquist-Brosjö hade man för avsikt att öka aktiviteterna i Sverige, men beslutet att höja flygskatten kullkastade hela planeringen.

– Vi hade planer på elva nya linjer till Sverige som vi nu helt har skrinlagt på grund av skattefrågan, och nu måste vi till och med dra tillbaka linjer, något som vi absolut inte önskar, utan vi vill expandera i Sverige om möjligt, säger Lotta Lindquist-Brosjö.

Ann-Charlotte Knaust, ställföreträdande flygplatschef på Västerås flygplats, säger till P4 Västmanland att dagens besked från Ryanair inte kom som någon överraskning för henne eller personalen:

- Men vi tycker naturligtvis att det är tråkigt.

- Vi kommer att göra allt för att hitta en efterträdare till Ryanair. Jag tycker det  skulle vara märkligt om vi inte får någon aktör som är intresserad av att flyga en linje som är så etablerad som den här, säger Ann-Charlotte Knaust till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".