Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mambo, gambo, turbo eller dumbo?

Publicerat onsdag 10 juli 2002 kl 08.04
Allt färre svenskar lever tillsammans i kärnfamiljer. På Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet har man därför samlat in en mängd nya ord för att beteckna olika boendeformer.
- Utvecklingen går fortfarande alltmer mot små ensamhushåll, men också mot mer splittrade boendeformer där man bor på olika håll i olika konstellationer, säger institutets prefekt Bengt Turner. Lite som ett skämt gjorde Institutet för bostads- och urbanforskning en enkät, där man bad om förslag på nya namn på de olika boendeformerna. Orden skulle sluta på -bo. Ett urval av de nya orden: Turbo = par som turas om att bo med barnen Mambo = vuxet barn som på grund av bostadsbrist bor med mamma Krylbo = styvfamilj där det kryllar av egna barn och andras ungar Gambo = vuxet barn som bor ihop med mor- eller farföräldrar Dumbo = par som borde flytta isär, men som är för dumma för att inse det ********** Vill du läsa all nya bo-ord kan du besöka institutets hemsida www.ibf.uu.se, klicka på "Bo-ord"
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.