Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hedströmmen ska slippa blyförgiftning

Publicerat söndag 13 augusti 2006 kl 08.42

En sluttning med giftig jord som ligger alldeles ovanför Hedströmmen har börjat saneras. Skyddet som ska hindra att jorden rasar ner i vattnet har varit dåligt.

Det är på bruksområdet i Kolsva som en slänt ner mot ån visat sig innehålla höga halter av bly.

Föroreningen har inte bedömts vara farlig så länge den ligger där den ligger, men det är bara en stödmur och en träspont i dåligt skick som håller uppe slänten, så risken för ras ner i Hedströmmen är stor.

Dessutom används Hedströmmen som dricksvatten år köpingsborna, vattnet tas en mil nedströms Kolsva och filtreras i en grusås innan det blir dricksvatten, det kommer dock inte att göras under saneringsarbetet.

Saneringen kommer att kosta tre till fyra miljoner kronor sammanlagt, där naturvårdsverket står för 90 procent och Köpings kommun resten, en utredning som länsstyrelsen gjort har nämligen visat att det idag inte finns kvar något företag som man kan kräva ansvar av.

I dagarna startade alltså saneringen, det man ska göra är att bygga en spont en bit ut i vattnet längs slänten för att hindra att föroreningarna rasar ner i Hedströmmen under arbetet, sedan ska de förorenade jordmassorna schaktas bort och fraktas iväg.

Arbetet regleras av en vattendom och, det betyder bland annat att arbetet i ån måste vara avklarat senast den sista september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".