Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fornminnen hotas av miljöförstöring

Publicerat onsdag 17 juli 2002 kl 09.01
Miljöförstörningen är ett hot mot våra fornminnen. Studier som Riksantikvarieämbetet har gjort visar att metall som grävts upp i Birka under 1990-talet är mycket rostigare än den som tagits upp under 1800-talet. Och nu riskerar metallföremål att utplånas helt, det säger Anders Nord, kemist på Riksantikvarieämbetet.
Riksantikvarieämbetet har detaljstuderat omkring 300 fynd och 500 magasinsfynd. Och resultaten är oroväckande. - Nedbrytningen de senaste femtio åren är lika stor som under de tidigare 2000 åren, säger Anders Nord. Metall som grävts upp i Birka under 1990-talet är som rostiga klumpar medan fynd som tagits upp under 1800-talet fortfarande kan glänsa. Där det finns kalk i jorden skyddar det, annars hotar försurning och annan miljöförstöring att utplåna fornfynden på många ställen runt om i landet. Tidigare försökte man spara fornminnen i marken för att kunna undersöka dem med framtida, bättre metoder. Men den rekommendationen måste man nu ofta gå ifrån och gräva fort - medan det fortfarande finns något att gräva upp. - På sina håll kan det vara så illa att man måste rädda det som räddas kan, säger Anders Nord, kemist på Riksantikvarieämbetet till P4 Västmanland.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".