Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad säkerhet i Sura kyrka efter nekrofilbrott

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 09.51

Sedan det uppdagats att en säsongsanställd man inom Sura församling förgripit sig på en död kvinna, så har församlingen satsat på att förbättra säkerheten i kyrkan.

- Ja, säkerheten har ju förbättrats på det sättet att det kommer att vara sådana kort när man passerar in där man kan registrera vem som passerar in på kortet och också på det sättet att den hiss där man forslar upp kistorna till kyrkorummet, den är låst. Det går alltså inte att ta sig ner från kyrkorummet till kylrummet längre, säger Eva Rimm som är kyrkoherde i Sura församling

- Jag tror också att man får tänka på hur vi förvarar våra avlidna - om vi inte på sikt ska ha kylrum över församlingsgränserna så att kistorna kommer direkt till begravningen. Att det inte överhuvudtaget är någon kista som finns i en kyrka. Så är det i Västerås. Där kommer man direkt från Hovdestalund. Det kanske är en framtida lösning men det är någonting som man får tänka på på stiftsnivå i så fall, tillägger Eva Rimm.

Men alla säkerhetsåtgärder är inte av teknisk karaktär. För även om det inte helt går att gardera sig mot den mänskliga faktorn, så finns det saker att tänka på vid kommande anställningar, säger kyrkoherde Eva Rimm:

- Det man får tänka på i framtiden är ju att man tittar ordentligt på dem man rekryterar till de här tjänsterna. Att man får titta på vad det är för slags personer. För att, som någon har nämnt tidigare, att pedofiler söker sig till daghem och har man böjelser för, så att säga, döda människor, så kan man söka sig till kyrkogårdar. Så det får ju vara en ordentlig tagning av referenser på den personal man rekryterar, säger Eva Rimm, kyrkoherde i Sura församling, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".