Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

(fp)-riksdagskvinna ville inte tala om skandalen

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 16.45
Folkpartiets riksdagsledamot Nyamko Sabuni.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Nyamko Sabuni var under onsdagen på besök i Västerås.

Inte för att prata om spionskandalen, utan om hur Folkpartiet vill att integrationsarbetet ska se ut i Västerås.

Nyamko Sabuni bläddrar i en tidning i väntan på att presskonferensen ska börja. Hon säger att hon är nyfiken på vilket betyg Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson fått efter partiledarutfrågningen på TV igår.

Hon bläddrar dock snabbt förbi sidorna med de senaste nyheterna om Folkpartiets spionage mot Socialdemokraterna.

På P4 Västmanlands fråga om hon såg hur mycket folkpartiledaren Lars Leijonborg svettades när han frågades ut om skandalen svarar hon ja.

Hon säger att Leijonborg brukar svettas mycket.

- Han borde ha en näsduk med sig in i studion, säger Nyamko Sabuni.

Sedan är det fort över till nästa ämne.

Men så är inte Nyamko Sabuni här för att tala om spionskandalen, utan om Folkpartiets rapport som heter ”Så bryter vi utanförskapet i Västerås”.

Folkpartiet vill ha särskilda insatser i vad de kallar ”utanförskapsområden”, det vill säga områden med hög arbetslöshet, lågt valdeltagande och många elever som går ut grundskolan utan fullständiga betyg.

- Det viktiga för oss är att vi talar inte om invandrarpolitik längre utan vi talar om utanförskapskarta och utanförskapspolitik, och där vi menar att också svenskar ingår.

- Det är fler och fler svenskar som hamnar i den här gruppen, men självklart är ju dominansen kring människor som har invandrat till Sverige, berättar Nyamko Sabuni.

Utanförskapet vill Nyamko Sabuni motverka bland annat genom att prioritera svenska språket i skolan, införa en garanti för att alla lågstadiebarn ska kunna läsa, skriva och räkna, ha närpoliser i varje så kallat utanförskapsområde och bekämpa diskriminering av arbetssökande med invandrarbakgrund genom att avidentifiera jobbansökningar.

Men finns det inte en risk när man pekar ut vissa områden till att vara utanförskapsområden att folk känner att de får en stämpel på sig, och förr eller senare börjar leva upp till myten?

- Kanske att den risken finns, men om vi ska låta bli att prata om problemen för att hitta lösningar därför att folk inte ska känna sig utpekade, så menar jag att vi gör dem en björntjänst, säger Nyamko Sabuni till P4 Västmanland.

I ungefär en halvtimme höll Nyamko Sabuni föredrag för att sedan springa iväg till ett telefonmöte med partiledningen, för att diskutera det som hon säger ”går att läsa i tidningarna”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".