Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strålning oroar på Vallby - igen

Publicerat torsdag 7 september 2006 kl 13.16

Elektromagnetiska fält som misstänks skada människors hälsa är återigen på tapeten på bostadsområdet Vallby i Västerås, där en stor kraftledning korsar området.

Nu visar mätningar höga värden även i Vallbyinstitutet, som ligger intill kraftledningarna.

På grund av strålningen har Wenströmska gymnasiet som bedriver medialinjen i Vallbyinstitutet övergivit lokalerna närmast kraftledningen.

Beslutet att lämna lokalerna togs av gymnasierektor Birgitta Andersson.

- Ja, jag känner mig mycket lugnare och tryggare sedan jag har fattat det här beslutet, även om man ska poängtera att värdena är bara något över det tillåtna.

- Men för mig känns det som ett rätt beslut att fatta på det här viset. Vi har också erbjudit våra medarbetare som vistas där oftare än vad eleverna gör att göra en hälsoundersökning i så fall, säger Birgitta Andersson till P4 Västmanland.

Det är inte första gången som de elektromagnetiska fälten från kraftledningarna på Vallby i Västerås diskuteras.

För fyra år sedan orsakade kraftledningarna oro bland de boende i de nybyggda Bo Klok-husen, som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Mimer.

I mätningarna som gjordes då konstaterade man värden som översteg rekommendationerna. Därför byggde Mimer och Vattenfall, som äger ledningarna, en så kallad skärmslinga intill kraftledningarna för att minska de elektromagnetiska fälten.

Nu visar även mätningarna som gjorts på Vallbyinstitutet, ett stenkast från de omdiskuterade Bo Klok-husen, för höga värden.

Vallbyinstitutet inrymmer olika typer av företag och ett hotell och därför krävs det åtgärder.

Bengt Gärdqvist är driftsansvarig på fastighetsbolaget Klövern, som äger Vallbyinstitutet.

- Det finns ju egentligen inga riktiga gränsvärden för det här mikroteslorna, men ett rekommenderat värde som Västerås kommun och skolorna har är 0,4 mikrotesla så vi ligger lite grann över, mellan 0,6 och 0,8 ungefär.

- Vi har fått hjälp av Vattenfall Research och gjort en liten utredning på det här, och det finns lite möjligheter att göra åtgärder för att förhoppningsvis får ner strålningen 40 procent ungefär.

- Vi vill ju tjäna pengar och kunna hyra ut och inte få dåligt rykte, så det är bättre att ta ”tjuren vid hornen” och föregå med ett gott exempel och försöka ordna det här, säger Bengt Gärdqvist, driftsansvarig på fastighetsbolaget Klövern till P4 Västmanland.

Om Klövern kan komma överens om kostnaderna med Vattenfall kan åtgärderna mot magnetfälten vara klara under nästa år, enligt Bengt Gärdqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".