Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

(c)-politiker: "För många och dyra utgrävningar"

Publicerat onsdag 13 september 2006 kl 07.18
Arkeologisk undersökning inför vägbygge.

Det läggs för mycket pengar på arkeologiska undersökningar i samband med nybyggen, anser centerpolitikern Lars Kallsäby i Västerås:

- Man letar i dag och gör utgrävningar och dokumentationer på precis allting!

- Det blir oproportionerligt stora kostnader när man till exempel ska bygga en väg eller ska bygga ett sjukhus eller bygga bostäder. För i dag är det så att den som projekterar får helt och hållet stå för kostnaderna.

- Och jag tycker att det här borde vara ett riksintresse. Det vill säga: ”Staten beställer, staten betalar”, säger Lars Kallsäby till P4 Västmanland.

Lars Kallsäby tycker att det är fel att de som bor i områden där det finns mycket fornlämningar, som i till exempel Mälardalen, får betala för något som han anser är hela landets allmänintresse.

Men det är inte bara det han vänder sig emot. Han tycker dessutom att för många fornlämningar undersöks.

- Man letar i dag och gör utgrävningar och dokumentationer på precis allting. Och jag kanske ställer mig frågande till att har man hittat en eller kanske hundra liknande boplatser eller liknade minnen, då kanske det räcker.

- Då kanske någon som har kompetens säger att ”Nu vill vi lägga mer pengar på att göra utgrävningar på ett annat ställe”, säger Lars Kallsäby till P4 Västmanland.

Lars Kallsäby föreslår bland annat att mer pengar borde satsas på lite större utgrävningar som kan locka turister. Men framför allt så tycker Lars Kallsäby att det borde prioriteras inom arkeologin precis som inom andra områden.

- Vi ska ju vara ärliga och säga att inom sjukvården, till exempel, så gör man ju faktiskt i dag prioriteringar när man ska göra ingrepp i människor - om man ska operera och vilken insats man ska göra.

- När det gäller liv så gör man ju prioriteringar, men inte när det gäller dem här sakerna, och det är kanske inte rimligt, säger centerpolitikern Lars Kallsäby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".