Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Söliga poliser och åklagare får JO-kritik

Publicerat lördag 16 september 2006 kl 12.51

Ännu en gång riktas skarp kritik från justitieombudsmannen (JO) mot trögheten inom polis och åklagarväsende.

Det görs med anledning av en brottsutredning i Västmanland som förhalades i nära fem år.

I maj 2000 fick åklagarkammaren in en anmälan om misstänkt förskingring ur Hallsta bryggeris konkursbo.

Sedan följde en lång period av inaktivitet, åklagare som byttes ut, påminnelser till polisen som inte hade någon effekt och en förundersökning som stod still.

Papperen låg ett helt år på åklagarens skrivbord utan att något hände. Inte förrän i mars 2004 hölls förhör med två av de personer som gjort polisanmälan, dagen därpå beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen.

JO Mats Melin konstaterar i sin bedömning att en förundersökning ska påbörjas så snart som möjligt och bedrivas skyndsamt. Hans kritik är skarp:

”JO har under de senaste åren i ett stort antal ärenden kunnat konstatera att den brottsutredande verksamheten uppvisar allvarliga brister och att handläggningstiderna i åtskilliga fall inte står i överensstämmelse med de skyndsamhetskrav som uttalas i rättegångsbalken. Jag är således väl medveten om att arbetssituationen inom polis- och åklagarväsendena är ansträngd och att man därför måste prioritera vissa ärenden framför andra. Även med beaktande av detta är polismyndighetens handläggning i det nu aktuella fallet naturligtvis helt oacceptabel”, skriver JO, som konstaterar att såväl polismyndigheten som åklagarna förtjänar kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".