Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemligt uppdrag: kräftplantering

Publicerat fredag 26 juli 2002 kl 07.15
Länets fiskerivårdsföreningarna är ute på hemligt uppdrag - utplantering av flodkräftor sker i det tysta, i hemliga sjöar.
Länets fiskevårdsföreningar arbetar i det tysta med att bevara och utveckla fiskbeståndet i Västmanland. De ska också ta hand om kräftorna, och när det handlar om kräftor jobbar de som allra tystast. Staten betalar 85 procent av kostnaderna för flodkräftorna som planteras ut i olika sjöar, under stort hemlighetsmakeri. Kent Larsson från en av länets fiskeföreningar förklarar hemlighetsmakeriet med att man vill skydda de nyinplanterade flodkräftorna: - Vi går lite försiktigt tillväga, för vi vill att de ska få vara ifred, säger Kent Karlsson till P4 Västmanland. Det handlar inte om att skapa spännande augustinätter för fiskevårdsföreningen - nej, sedan kräftpesten näst intill tagit död på den svenska flodkräftan, har staten betalat det mesta i sju kräftprojekt runtom i länet de senaste två åren. Och lika många är på gång. Arbetet med att bevara kräftor i landet har i sig betytt katastrof för den naturliga arten. När signalkräftan - kräftan som var resistent mot kräftpest och sågs som undermedlet som skulle ersätta flodkräftan - introducerades i svenska vatten, insåg man inte att signalkräftan bär pestsvampen latent i kroppen. I alla de vatten där signalkräftan planterades, också här med hjälp av statliga pengar, blev flodkräftan för evigt dödsdömd. Signalkräftor finns i dag i vattensystemen kring Arbogaån, Kolbäcksån och Hedströmmens nedre delar.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.