Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart är det klart hur Västerås ska styras

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 15.35

Västeråsalliansen, de borgerliga partierna och miljöparitiet som vann valet kommer de närmaste dagarna informera om den nya politiska organisationen. Då får vi veta vilka som bli kommunalråd och med vilka ansvarsområden.

Förhandlingarna mellan partierna har löpt väl fast det har varit en del svåra nötter att knäcka. Det säger Elisabet Friden, blivande kristdemokratisk kommunalråd i Västerås, till P4 Västmanland. Enligt Fridén har fördelningen av posterna i vissa viktiga nämnder orsakat diskussioner men nu är man överens. 

I och med alliansens maktövertagande kommer det att ske även vissa förändringar i kommunens nämndeorganisation. En del förändringar ska genomföras snabbare andra måste få ta lite längre tid och blir klara under första kvartalet nästa år, säger Elisabet Fridén.

De förändringar som kommer att ske i nämndeorganisationen är följande. Enligt miljöpartiets blivande kommunalråd Andreas Porswald ska barn- och ungdomsnämnden splittras till två nya nämnder, förskolenämnd och grundskolenämnd.

Även teknik- och idrottsnämnden delas så att man bildar en teknisknämnd som ska beställa gatu- och parkunderhåll av tekniska produktionsnämnden eller privata företag.  Samtidigt överförs idrottsfrågorna till kultur- och fritidsnämnden.

Konsumentnämnden läggs ner helt och konsumentfrågorna förs över till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Renhållningsstyrelsen läggs också ner och ansvaret för sophämtningen hamnar hos tekniska nämnden. Även kommunstyrelsens arbetsmarknadsnämnd försvinner i samband med att Västeråsallainsen tar över.   Arbetsmarknadsfrågor som gäller vuxna förs nu över till utbildningsnämnden, säger miljöpartiets blivande kommunalråd Andreas Porswald till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".