Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på förändring för Västerås hemlösa

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 06.47

I nio år har Signild Nordén jobbat med hemlösa missbrukare på Citycentret i Västerås.

Under den tiden har det blivit fler unga bland de hemlösa och många som bodde på gatan för nio år sedan bor fortfarande där.

Nu skriver hon ett brev till bland annat Socialstyrelsen och regeringens psyksamordnare i hopp om ett nytt sätt att tänka i arbetet med de hemlösa.

- Det är ett rop om att vi måste göra någonting, komma till handling på ett djupare plan. Inte bara slänga åt missbrukarna ett hundben, som det är idag, säger Signild Nordén.

- Det krävs en närhet och att man lyssnar på missbrukarna och försöker att se att de kan gå små steg framåt mot drogfrihet. Men då måste de ha rejäl uppbackning.

Det finns ingen gammal missbrukare som hållit på med droger i många år, som klarar av att lägga av ute på gatan. De behöver rejäl uppbackning och vård, riktig vård, säger Signild Nordén.

Enligt henne ställer socialtjänsten ofta för höga krav på missbrukarna, krav som gör att de hela tiden misslyckas i sina försök att bli drogfria.

Ulf Malmström jobbar med drogfrågor på Socialstyrelsen i Stockholm.

Han känner väl igen det Signild Nordén beskriver.

- Tidigare så kunde socialtjänsten vara väldigt aktiva och söka upp missbrukarna och hjälpa dem till vård och behandling. Nu är det precis tvärtom. Den enskilde missbrukaren måste övertala socialtjänsten att de är i behov av vård och behandling. Det kräver ju väldigt mycket av den enskilde missbrukaren, att han eller hon är så pass bra att de orkar och kan prata för sig. Nu avvaktar socialtjänsten tills situationen är fullständigt ohållbar, då går man in med stödinsatser, säger Ulf Malmström.

Han säger också till P4 Västmanland att det är bristen på pengar i kommunerna som påverkar hur vården av missbrukare fungerar.

Socialstyrelsen som myndighet kan inte påverka kommunerna hur de ska arbeta, men däremot rapporterar man hur situationen ser ut till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".