Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Heby kommun hjälpte inte elev med koncentrationssvårigheter

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 12.06

Skolverket riktar kritik mot Heby kommun, sen en elev med inlärningsproblem inte fått det stöd han har rätt till.

Skolverket ifrågasätter Heby kommuns agerande på en rad punkter och avslutar det fem a-4 sidor långa beslutet med att konstatera att Heby kommun inte uppfyllt författningens krav avseende rätten till utbildning.

Eleven började i en av Hebys landsbygdsskolor vårterminen 2005. Personalen informerades då av kollegorna på den skola där han tidigare gått att han hade koncentrationssvårigheter. Där hade han en utvecklingsplan med korta utvärderingsmål så att han själv kunde se att han lyckats.

Under den tid han gick på den mindre landsbygdsskolan i Heby fungerade eleven bra ansåg personalen, varför han vid flytten till Heby skola hamnade i en normalklass. Men där började problemen ganska omgående och klassföreståndaren tog kontakt med skolans kurator. Men denne slutade snart och stödet försvann.

Föräldrarnas önskemål om en elevassistent ansåg kommunen inte som möjlig att tillgodose. Man hade helt enkelt inte råd. Och den psykolog som senare kontaktades slutade också utan att ersättas. Under en period höll mamman eleven hemma och försökte undervisa honom där. Något som skolverket ifrågasätter eftersom det inte finns något beslut om åtgärden och inte heller finns något åtgärdsprogram upprättat.

Heby kommun har helt enkelt inte uppfyllt elevens rätt till särskilt stöd som denne har rätt till, konstaterar Skolverket som nu ger kommunen tre månader på sig att rätta till rutinerna som kritiseras som bristfälliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".