Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.
debattkollen

Berörda debatterade insemination

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 16.15
Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Debatten om spermadonation har gått het i Ring P1 och lockat många berörda - både personer som berättat att de kommit till genom insemination och mammor som skaffat barn genom spermaköp.

En av de som själv är berörd av inseminationsfrågan är signaturen Madeleine:

Jag är så tacksam för att möjligheten att skaffa barn via insemination i Danmark finns. Jag är ännu försökare och har en lång väg bakom mig då jag försökt i över ett år. Många resor har det blivit och 2 missfall. Min största önskan är att få barn men jag vill absolut träffa en man att leva med och ju förr desto bättre!! Att leva ensam är inget att sträva efter. Jag har inte tappat hoppet än och kämpar på med mina resor till Danmark.

Signaturen Andreas uppger sig själv ha kommit till genom insemination, och det förebrår han sin mamma för:

Hon ville ha en unge för att tillfredsställa sina biologiska behov, sin längtan efter
barn. Och för att livet skulle få en större mening,för henne själv! Hur jag, hennes son,
skulle komma att uppleva tillvägagångssättet med fader okänd, det slog hon bort.

"Fragile" är inne på samma linje:

Det ÄR ett trauma att inte vara "avlad" som andra. Det ÄR ett trauma att inte veta vem som är ens bilogiska far. Om sedan barnet ev. skulle ha andra bekymmer i tillvaron så blir de ännu värre av detta.

Många debattörer hävdar att det är egoistiskt av en mamma att skaffa barn genom insemination bara för att hon längtar efter det för sin egen del. Å andra sidan borde det vara en mycket bra förutsättning för att komma till världen, invänder andra; att bli född därför att man är hett efterlängtad.

En del väljer att rikta ljuset mot de vuxna iblandade. Vad är det för kvinnor och män som köper respektive donerar sperma? Signaturen Kapten Enben tycker inte att det är "normalt beteende" att köpa sperma:

En ensamstående kvinna som vill skaffa barn med insemination måste det inte nödvändigtvis vara något fel på. Men om tusen ensamstående kvinnor vill bli inseminerade så är det sannolikt att en stor del av dem lider av någon personlighetsskada. De har t.ex. satt karriären före relationerna. De kan ha svårt för relationer med det andra könet. (…) Sluta alltså att utan eftertanke babbla om "barnlängtande kvinnor".

Så här skriver Lars Olov till en av de kvinnor som försöker få barn genom spermaköp:

Varför skaffar du dig inte en karl då, nu när din längtan är så stark efter en partner, då kan ni tillsamman snickra till en unge istället för att du ödslar tid på inseminationsresor till Danmark.

Helen Ohlsson är ensamstående och har tre barn, och hon tror att kritiken beror på en generell underskattning av kvinnors kompetens. Anledningen till att kvinnor som skaffar barn på egen hand misstros är att folk helt enkelt inte tror att de klarar sig - inte minst ekonomiskt - utan en man vid sin sida. Själv hälsar hon under rubriken "Greetingd från ensamståendeland!" att det går finfint.

Anna försvarar också kvinnor som har köpt sperma:

Titta på våra relationer i samhället idag. Titta på alla dåliga relationer. Alla skilsmässor. Titta på alla ensamstående kvinnor som redan finns i dag. Hur kan man hävda att barn nödvändigtvis har det bättre i ett parförhållande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".