Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.

Klart att Ganna ska få stanna - men vem ska betala?

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 14.56

Fallet Ganna Chyzhevska, 91 år och utvisningshotad, upprörde många. Flera Ring P1-debattörer tyckte att hon borde få stanna. Andra undrade om Sverige i så fall ska börja ta in varenda 91-åring som söker uppehälle. Här är en sammanfattning av debatten!

En dement 91-åring gör ingen fluga förnär, det är klart att Ganna ska få stanna!

Eller:

Som gammal kostar man bara en massa pengar utan att kunna jobba för sig – varför skulle Ganna få stanna?

Så kan en av huvudkonflikterna i debatten kring Ganna Chyzhevskas fall sammanfattas.

Ganna Chyzhevska är en 91-årig dement och hjärtsjuk kvinna från Ukraina. Hon har hela sin familj i Sverige och har bott hos dem i flera år. Många upprördes när Migrationsverket beslutade att hon skulle utvisas från landet och fallet fick mycket uppmärksamhet i medier. Till slut beslutades att hennes fall skulle omprövas.

Många av Ring P1-debattörerna förhåller sig misstänksamma mot de medier som har bevakat och på olika sätt engagerat sig i Gannas fall. Hur rättssäkert är vårt system om några tidningsartiklar och tv-inslag kan påverka Migrationsverkets beslut? Per-Gunnar Andersson oroar sig för att "några halvstora flickor och okritisk massmedia skall få avgöra hur vår lagstiftning på Migrationsområdet skall tolkas. Det verkar mer som folkdomstolar än som demokrati."

För många debattörer får Ganna representera invandring i stort. Hennes fall aktualiserar den frågor kring priset för invandring och vad Sverige egentligen har råd med. Migration är alldeles för dyrt, slog en del fast. Jan Falk håller inte med och ifrågasätter istället grundvärderingarna i det resonemanget:

När en människa påstår att det är dyrt är det dags börja fundera över vilken människosyn man har. Hur många går inte och köper en ny mobil fast man inte alls behöver en ny av tekniska skäl?

Men även en stor del av de som generellt är kritiska till Sveriges invandringspolitik tycker att Ganna Chyzhevska borde få stanna. Då är det viktigare att utvisa de som ”inte sköter sig”. Ewa skriver:

Att skicka ut en gammal och sjuk kvinna, det är verkligen inhumant! Det är Migrationsverket i ett nötskal - silar mygg och sväljer kameler!

Max skriver så här:

Trist för henne, men regler är regler. Dock borde vi vara hårdare på att köra ut kriminella och inte jaga tanter!

En 91-årig tant gör inte en fluga förnär, det är klart att hon kan stanna, tycks många resonera. Men hennes ålder och tillstånd beskrivs i andra fall som ett argument för att inte låta henne vara kvar. För vart ska pengarna till vård och bidrag för henne komma. Signaturen Vredens Drufva har sin lösning klar, det vill säga att migrationsminister Tobias Billström själv bekostar 91-åringens utgifter:

Hädanefter föreslås att regering och riksdag ser över sina egna driftskostnader innan de påstår att något annat är för dyrt för samhället!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".