Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.

KD: Mer etik och moral i skolan

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 15.26
"Han drar in på i stort sett varje fritidspedagog"
(0:26 min)
Mellanstadieelever vid skolavslutning. Bild: Scanpix

Skolorna ska inte bara satsa på kunskap - de ska också vara karaktärsdanande och lära ut etik, tycker Kristdemokraterna. Maria Almung håller inte med: "Moral och etik kan inte fostras fram - det lever vi fram", skriver hon i ett mail.

Ska skolan ta mer ansvar för att lära unga etik och moral?

De senaste åren har fokus legat på hur skolan bättre ska nå kunskapsmålen. Regeringen har infört ny skollag, nya läroplaner, en ny gymnasieskola och satsat på lärarnas kompetens.

Men nu vill alltså KD fokusera på etik och moral - skolan ska i högre grad än i dag uppfostra barn och unga. Det kan handla om att lärares möjligheter att beslagta mobiltelefoner eller ge kvarsittning ska stärkas. Men också om mer abstrakta mål i skolundervisningen:

"Vi människor har inte enbart materiella behov, utan också själsliga och andliga. Vi är sociala och helt beroende av gemenskap och samarbete med andra för att överleva och må bra. Och vi är moraliskt medvetna och ansvariga. Det är mycket vi behöver kunskap om för att fungera som hela människor i alla våra olika roller i samhället."

Göran Hägglund i DN Debatt.

Malin Thorman tycker att KD borde börja med att åtgärda neddragningarna på fritidspedagoger. De är enligt henne experter på just värdegrund:

Maria Almung upprörs också av förslaget. Så här skriver hon:

Hej Hägglund. Moral och etik kan inte fostras fram - det lever vi fram. Om man behandlar människor bra och rättvist så får vi bra och rättvisa människor. KD kanske inte riktigt kan lära ur rättvisa och solidaritet. Kvarsittning och "10000 - KD hade fel" på svarta tavlan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".