Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.

Vilken effekt ger ekologisk odling?

Publicerat måndag 17 november 2014 kl 10.18
Svante i Ring P1: "Det är positivt om om tillgången på mat minskar!"
(2:37 min)
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Måndagens Ring P1 handlade till stor del om odling. Lantbrukaren Svante tycker att en större andel ekologiskt odling skulle vara positivt för honom som företagare av ekonomiska skäl.
– Priserna skulle gå upp!

Håller du med honom?

"Ekologiskt odling -vägen till svält" är rubriken på en debattartikel i SvD Opinion, skriven av fyra forskare vid SLU, som fått svallvågor på såväl ledarsidor, debattplats i andra medier som här i Ring P1.

Svante som själv har 40 år erfarenhet av lantbruk tar upp den ekonomiska aspekten av en omställning till ett ekologiskt lantbruk.
– För mig som lantbrukare är det en stor fördel  om så stor andel som möjligt av världsproduktionen som möjligt ställs om till ekologiskt, eftersom priserna på mat går upp! Produktionen blir hälften så stor per areal. Det tillverkas ingen ny odlingsmark utan den mark som finns tas i anspråk till urbaniseringen i största allmänhet.
Han tycker att det är beslutfattarna och  konsumenterna i den rika delen av världen att ska fundera över vart man vill komma.
– Jag skulle vilja se att konsumenterna i allmänhet var beredda att betala vad det kostar att producera maten. Men så är det inte –det är tillgång och efterfrågan som styr!

Telefonören Björn som hör av sig en stund senare tycker att vi borde hitta en bättre märkning av mat.
– Det borde finnas skarpare formuleringar kring bekämpningsmedel och samtidigt tillåter gödsling så att man producerar på ett optimalt sätt! Vissa hävdar att man kan odla utan växtnäring och det är att gå för långt!
Enligt Björn borde vi odla på ett sätt som är ekologisk på det sätt som FN menar - att bruka jordarna långsiktigt hållbart sätt. Vad man menar menar ekologiskt tycker han kan vara missvisande:
– Att vi skulle klara oss utan gödslingsmedel är en vanföreställning. KRAV-märkning går alldeles för långt när de hävdar att man klarar sig utan gödslingsmedel. Man  borde inte ge statligt stöd till sådant.

Hur ser du på det här? Borde märkningen vara annorlunda? Ser du några nackdelar med ekologiska lantbruk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".