Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.

Vad bär du i när du handlar?

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 10.19
Marko i Ring P1: "Ibland säger jag till 'Hallå där, vi är här för miljön!’"
(2:26 min)
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tisdagens Ring P1 kom att handla om plastkassar. Fler personer hörde av sig med förslag på hur vi kan minska användningen av just plastpåsar när vi handlar.

Hur gör du?

I EU diskuteras den här veckan förslag på att försöka minska antalet plastkassar , rapporterar Ekot i SR. Man pratar balnd annat om att begränsa antalet plastkassar till 40 per person och år -jämfört med dagens 100 i genomsnitt per svensk idag.

Telefonören Marko reagerar på hur affärer försöker pracka på honom plastkassar.
– Vi som är miljömedvetna och köper på second-hand uppmanas vid kassan att köpa plastpåsar! Det är en organisation som uppmanar till att värna om miljön med sedan säljer de påsar –det är ironiskt.
– Köper du aldrig plastpåsar? undrar programledaren Sofie Ericsson.
– Nej, jag har ryggsäck med mig. I de här affärerna skäms jag nästan när jag inte köper en påse. Jag tänker ’är jag snål?’, säger Marko.

Anne skriver på vår Facebook-sida: ”Låt affärernas plastkassar vara kvar! Det är de enda som håller för icke-komposterbara hushållssopor. De man köper på rulle är för dåliga; man måste använda dubbla för att de ska hålla och vad har man vunnit då? ”

I dagens Ring P1 fanns även plats för ett upprop till svenska folket. Kerstin tycker att var och en kan ta ansvar i den här plastpåsedebatten och sluta köpa platspåsar.
– Om vi bara bestämmer oss! Om vi tar ett beslut att inte anvädna plastpåsar. Sedan är det ett steg till –den ska aldrig tillverkas! Då kommer den aldrig ut i havet. Det finns majstillverkade påsar i Spanien t.ex.
– Behövs det någon sanktion? frågar Sofie Ericsson.
– Det är tragiskt att det ska behövas förbud och lagar för att något ska gå igenom. Jag vill mana till folks sunda förnuft!

Ewa skriver här på vår hemsida: "Jag bor i Frankrike. Det fungerar utmärkt utan plastpåsar!! Man har flergångspåsar liknande de som ICA har som man tar med sig till butiken! De läggs i bilen till nästa handling! Utmärkt!"

Håller du med om att vi ska minska vår använding av plastkassar? Hur ska vi i så fall gå tillväga? Behövs sanktioner? Eller tycker du tvärtom att detta är nonsens?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".