Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.

Vilket stöd ska kultur få?

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 12.32
Olav i Ring P1: "Vi är utredda!"
(4:28 min)
Foto: Jesse Johnston/AP
Foto: Jesse Johnston/AP

Under veckan har den kraftiga minskningen av kulturtidskriftsstödet har varit en omdebatterad fråga. Efter att beslutet under torsdagen drogs tillbaka i riksdagen hörde en lättad Olav av sig till Ring P1.
– Det är korkat att prioritera kulturpolitik så lågt!

Är det rätt att behålla stödet till kulturtidskrifterna?

Telefonören Olav är sedan flera år engagerad i för flera tidskrifters styrelser och har jobbat med få ihop tidskriftsbudgetar i över tio år. 
– Just igår hade vi nog en av de bästa dagarna någonsin när vi hörde ordet återremiss – att kulturutskottets vansinniga förslag inte gick igenom. Så just idag är vi glada! Men samtidigt lite nervösa för exakt skrivningarna kommer att bli för oss kulturtidskrifter.
Olav tycker att det är korkat att prioritera kulturpolitiken så lågt. 
 – Det blir en slags ’hungry games’ mellan oss kulturutövare när det egentligen är en ordentlig satsning i den röd-gröna budgethöjningen som skulle ha behövts. Vi har fått ett sådant fantastiskt stöd, 16 000 namnunderskrifter och folk tycker att det är vansinnigt.

Han tycker att man ska utreda detta och komma med långsiktiga politiska planer istället för att släcka ner bidrag över natten. 2012 gjordes en gedigen utredning av kulturtidskrifterna och där fanns en höjning på 2 miljoner och man såg ingen möjlighet att ändra prenumerantintäkter mot andra digitala intäkter.
– Men finns det inte möjlighet att öka intäkteran på annat håll? Digitalisering är ju i ropet eller öka annonsintäkterna, säger Lotte Nord.
– Det bästa vi kunde komma på var att ordna fester – det enda som hade en rimlig arbetsbörda. Redan idag finns Ord och bild på fem eller sex digitala plattformar. Det ger oss löjligt lite intäkter men vi finns där som en läsarservice, säger Olav.

På vår Facebooksida skriver Kerstin:
"De alldeles vanliga människornas vardagliga kultur glöms oftast bort till förmån för vad politiker tycker att vi borde engagera sig i. Hur många vanliga svenskar prenumererar till exempel på flera kulturtidskrifter till exempel?"

Hur reagerar du på den senaste tidens vändningar inom kulturpolitiken? Borde kulturtidskrifterna få fortsatt stöd eller ska de finansieras på annan sätt? Varför?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

kommentarerna hanteras via Disqus
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".