Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.

Hur ska vårt försvar organiseras?

Publicerat måndag 12 januari 2015 kl 10.49
Kurt i Ring P1: "Hoppas de höga herrarna i Sälen kommer ihåg oss!"
(3:31 min)
Foto: Staffan Enström/TT
Foto: Staffan Enström/TT

I måndagens Ring P1vill telefonören Kurt väcka opinion kring nedlagda nerlagda regementena på Gotland. Han uppmanar politikerna att satsa på militärt försvar.
- Det är inte bara för vår skull utan även för de baltiska länderna och andra.


Borde förvarets position på Gotland stärkas?

Den här veckan pågår konferensen Folk och försvar i Sälen, där hela Sveriges politiska elit kommer att närvara. Telefonören Kurt vill starta en försvardebatt även i Ring P1. Han berättar att han är född på 40-talet och minns flyktingströmmen från Baltikum, han känner oro inför det politiska läget idag. 
– Tidigare har Gotland varit starkt befäst. Vi hade ett artilleri och sedan lades allt ner här på Gotland. Vi har bara ett hemvärn. Om vi får ett terroristangrepp på vår enda hamn kan vi inte få hit några varor och förnödenheten.
Kurt är övertygad om att Sverige borde ha ett starkare försvar.
– Vi (gotlänningar) är förvånade över den omvärldsanalys man gjorde när man lade ner samtliga regementen här på Gotland, från 2000. Det var naivt.
Han är kritisk mot att politikerna kommer med få konkreta förslag.
– Det är några enstaka förslag, om robotar och värnplikt, men det krävs pengar. Man får se sanningen i vitögat och öppna plånboken. Mitt förslag är att man inleder förhandlingar med NATO och för fram behovet av att satsa här på Gotland.

Karin skriver på Facebook: ”En person tyckte att eventuellt  NATO skulle få vara på Gotland. Gud bevare oss för det. Ännu mer övningar och miljöförstörelse här. Det är ett herrans liv ändå på jetplanen som övar. Sen skulle det antagligen förorsaka spänningar med Putins "rike". För att inte tala om vad det kostar med alla militärer.”

Kurts förslag är att det borde vara en folkomröstning om det här, håller du med? Ska regeringen satsa mer på att rusta upp strategiska platser, som Gotland?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".