Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.

Hur ska Sverige hantera IS-återvändare?

Publicerat torsdag 19 februari 2015 kl 10.52
Mohammad Hannon/TT
Mohammad Hannon/TT

I dagens Ring P1 var det flera som ville prata om Islamiska staten, IS, och hur man i Sverige ska hantera återvändare från terrororganisationens krig. "Vi ska göra det kriminellt att rekrytera, finansiera och organisera terrorkrigsresor och utländska stridande" säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Helsingborgs Dagblad idag.

Hur ska man hantera dessa återvändare? Kan man förebygga problemen med rekryteringen till extremgrupper? Vad tror du?

I dagens Ring P1 var det flera som ville prata om Islamiska staten och hur man i Sverige ska hantera återvändare från terrororganisationen. Även idéer om hur man kan förebygga rekryteringen av unga människor till extrema grupper lyftes fram. 

Sverige har en relativt hög andel terrorresande i förhållande till jämförbara länder. Säpo vet att det finns dryga hundratalet bekräftade resenärer men mörkertalet kan göra att det i verkligheten handlar om över 200 fall. 

Regeringen tillsatte den 18 december en särskild utredning med uppdrag att analysera behovet av lagändringar för att Sverige ska leva upp till de krav på straffrättslig reglering för att förhindra och bekämpa terrorism. Bland annat ska en snabbutredning om en reseförbudslag vara klar till början av sommaren. Regeringen hoppas kunna lägga fram ett lagförslag i höst och tidigast 2016 kan lagen träda i kraft.

I en debattartikel i DN den 18 december beskriver Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson en rad förebyggande åtgärder som regering vill fokusera på:

- För att minska rekryteringen och stöd till våldsbejakande extremism krävs ett intensivt förebyggande arbete. Det handlar bl.a. om att förebygga att individer lockas till våldsbejakande rörelser och att bistå personer som vill lämna sådana rörelser. Det handlar också om att utveckla stöd till föräldrar och anhöriga som med förtvivlan ser sina kära dras in i terrorsekterna. Arbetet kräver en bred förankring i samhället. Myndigheter, det civila samhällets organisationer och trossamfund har en stor uppgift.

Hur ska man hantera problemet med radikalisering av ungdomar och IS - återvändare? Vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".