Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes 2006-2007. Vi tar upp ditt mejlade åtal. Vi utreder, argumenterar och dömer - allt efter tycke...

Veckans Balt

Publicerat tisdag 6 juni 2006 kl 13.43
1 av 15
2 av 15
3 av 15
4 av 15
5 av 15
6 av 15
7 av 15
8 av 15
9 av 15
10 av 15
11 av 15
12 av 15
13 av 15
14 av 15
15 av 15

Veckans Balt

Varje vecka utser Veckans Baltkommittén i Hej Domstol en vinnare till priset Veckans Balt. Vinnaren ska vara bördig i första, andra eller tredje generation från Baltikum, alltså Estland, Lettland eller Litauen. Känner du en Balt som du tycker förtjänar detta hedersomnämnande? Mejla Hej Domstol! och nominera honom / henne.

Vecka 22 2006:
Veckans balt är denna veckan baltiska skämt!

Vecka 11 2006:
Jesper börjar tröttna på att utnäman Veckans balt hela tiden, det finns mycket mer balter än vad vi någonsin trodde, men har vi gett oss in i det här så...Veckans balt:

Vecka 10 2006:
Stackars lettiska friidrottstjejen vann ingen pokal, men vann den finaste utmärkelsen som finns. Veckans Balt:

Vecka 9 2006:
Vår praktikant denna vecka gjorde en liten fuling när han fick ansvaret att kora veckans balt:

Vecka 8 2006:
Anders Asu, blev minst sagt överraskad och glad när han fick reda på att han blivit Veckans Balt:

Vecka 6 2006:
Denna vecka ser Veckans Balt lite annorlunda ut. För denna veckan bytte vi Balt mot Same eftersom vi ville uppmärksamma Samernas nationaldag. Alltså Veckans Same är:

Vecka 5 2006:
Cecilia Folkesson! Originalaren som vi misstänker kanske inte är en tvättäkta balt?

Vecka 21:
Mariss Janssons! Dirigenten som fick en hjärtattack i pulpeten under en konsert i Oslo!

Vecka 20:
Nikolaj Volkov! Litauens mest kände fribrottare! Grattis Nikolaj Volkov! (Litauens mest kände fribrottare)

Vecka 19:
Andris Kalitis! Den mycket kompetente snickaren och allt-i-allofixaren som hjälpte Valle med taket till sommarstugan (25 kr/h)! Kontakta redaktionen för hantverkshjälp.

 

  

  

  

 

Vecka 16:
Peep Aru! En av Estlands folkkäraste politiker, som tyvärr fick avgå efter att han råkat yttra ett av estniskans otäckaste svärord: Satan fillma muna! Där ”Satan” betyder ”Satan”, ”fillma” betyder ”ögon” och ”muna” betyder ”glob”. Alltså: Satans ögonglob! Grattis Peep!

Vecka 15:
Krisjanis Kremer! (?)

Vecka 14:
Kaspars Gorkss, Öster IF:s stadiga mittback! Observera det extra S:et i ”Gorkss”. Utan det hade det ju bara blivit ”Gorks”!

Vecka 13:
Arvids Blumenthals, Crocodile Dundees lettiska förlaga!

Vecka 12:
Raoul Olle, den estniske skidlöparen! Lyckades pricka in 900-årsjubiléet och är därför Århundradets Hedersbalt! Grattis Raul (Olle)! Raul är till vänster på bilden.

Vecka 11:
Buratino Lood! Den lille Pinocchioliknande barnprogramsförekommande Televinkenmotsvarigheten som gjort att så många vill flytta från Estland!


Vecka 10:
Tyvärr inte Oddvar Bull Tuhus, eftersom han inte är balt. Men du finns kvar i rullorna, Oddvar! (Bull Tuhus). Istället var det Anna Valdsoo som blev Veckans Balt, grattis Anna!

Vecka 9:
Maarja, en av Estlands största artister! Marja har varit med minst tre gånger i Estlands melodifestival och är därmed så stor att hon bara har ett namn som artistnamn (jfr Cher, Bantarbjörn, Silvia, Kungen, och Ayo).

Vecka 8:
Ainars Mielavs - den här gången utnämnd som lett! Grattis igen Ainars!

Vecka 7:
Ladusvalan, estlands nationalfågel! En kär återkommande gäst i de estniska hemmen, där den måhända får smaka på den estniska nationalrätten - sült!

Vecka 6:
Dzels Vilks, poprockbandet från Lettland! Har bland andra gjort låtarna ”Dibena Rautais”, ”Planetas” och ”Kukas konfektes”. Vilket rimligtvis borde betyda ”snopp-godis”. Det här är naturligtvis ingenting vi vet säkert, men allvarligt talat, vad skulle det annars betyda?

Vecka 5:
Rain Käärst, TV-kocken! Han (eller hon) har gjort sig väl förtjänt av priset som tack för alla de timmar hon (eller han) stått i TV-rutan och lagat till id, hornsimpa och sutare. För att laga till något av alla hans (eller hennes) recept på den matiga ingveri-küüslauguga maitsestatud broccoli vormiroog, sommarfräscha suitsuforelli püreesupp, eller festliga koha-köögiviljarullid koorekastmes, gå till hans (eller hennes) hemsida: http://www.etv.ee/index.php?03393

Mmm, Rain Käärst!

Vecka 4:
Karlis Baumanis, författare och kompositör till Lettlands nationalsång! Och här är första strofen, kanske en av de finaste strofer en nationalsång någonsin innehållit. Och som den bjuder upp till dans sen! Så här börjar den i alla fall:


Sai Zeme visdarga mes brivibu guvam,
Te paaudzu pauudzem laimigam dzimt
Te sal c musu jura, te zied musu druvas
Te skan musu pilsetas, Riga te dimd!

...och resten kan ni ju. Grattis Karlis Baumanis!

Vecka 3:
Ants Nuder, f.d. docent i byggnadsrådets vetenskapliga nämnd! Ants, bördig från Estland i första generationen, har dessutom varit bostadspolitisk sakkunnig på Bostadsdepartementet och skrivit boken ”Bostaden är en social rättighet - inte en handelsvara” tillsammans med Mona Sahlins pappa, Hans Andersson! Ants är för övrigt pappa till Per. Och tackade för övrigt nej till priset.

Vecka 2:
Ainars Mielavs, frontfigur i bandet Jauns Meness! Ainars (Mielavs), bördig från Estland, får priset för sina svängiga rocklåtar, där han inte räds att blanda klassiska gitarrer med säckpipa, dragspel och mandolin. Och så här tycker vi att det låter som att han sjunger i ”Rippo nauda daugava”:

Rippo nauden tussenkao
Rippo, taudzi taublahaou
Zjalle, souen skvaozahaou
Damale baten ritazmaou 

För en översättning, vänligen kontakta Lettlands Ambassad,  08-700 63 00.


2004
 

Veckans balt vecka 52:
Maano Aunapuu! Maano, bördig från Estland, studerar framförallt hermelin och vessla i arktisk miljö vilket resulterade i avhandlingen ”Predators in low arctic tundra and their impact on community structure and dynamics” - eller som den kommer att heta när den filmatiseras: ”Lemming vs Weasel - when the arctic freezes over, hell breaks loose!”

Veckans balt vecka 51:
Bi Puranen! Före detta programledare för Kvitt eller Dubbelt! Har numera företaget Bikupan och innan dess lär hon ha arbetat på Bra Böcker. Det visade sig dock att hon inte var helt och hållet av baltisk börd, utan snarare helt och hållet av finsk. Men ett beslut från Veckans Balt-redaktionen går ju som bekant inte att dra tillbaka. Så grattis Bi (Puranen)!

 

Veckans balt vecka 49:
Ilmar Laaban (1921-2000)! En av de stora pionjärerna inom ljud- och bildkonsten! Med hits som ”Tre brev från den dove”, ”Ciel Inamputable” och floorfillern ”I revolutionens snö” behöver han egentligen ingen närmare presentation.
 
 

 

Veckans balt vecka 48:

Mati Lepp! Illustratören bakom sådana succéer som ”Jakten på jultomten”, ”Viggos skorpa”, ”Alice och Nisse får röda hund” och så förstås ”När mamma var indian”. Mati är född 1947 av estniska föräldrar och tilldelades Stora Pilsnerpriset 1992. Dessutom är han ett stort bajen-fans. Och med Mati firar Veckans Balt hat-trick i Lepp! I tre veckor i rad har Leppar (dvs Jan, Toivo och Mati) fått priset Veckans Balt, vilket naturligtvis firas med oerhörd pompa och ståt.

Veckans balt vecka 47:
Toivo Lepp! Känd från James Bond-omgången av 50.000-kronorsfrågan anno 1989, inte 1987 som vi råkade säga. På den tiden var hans favoritintresse att festa, förutom James Bond vill säga. Och programledaren för programmet var ju Jan-Öjvind Swahn, mannen som andas som en ångbåt! Lyssna när Jan-Ö konverserar Toivo!

Veckans balt vecka 46:
Jan Lepp, från utbildningsfirman ”Jönsson och Lepp”! Nu har i och för sig Jönsson lämnat skeppet, men Lepp håller ställningarna!

Veckans balt vecka 45:
Tomas Zvirgsdauskas! Äntligen! Tomas har ju gjort 55 allsvenska matcher med Halmstads BK, och inte mindre än 3 mål! Det blir ju hela 0,05 mål per match. Och dessutom har han spelat 37 landskamper för Litauen och gjort 3 mål! Ja, då är vi uppe i 0,08 mål per match!

Veckans balt vecka 44:
Lelde Stumbre, dramatiker och författare till bland andra dramerna ”Suns” och ”Dancoju, speleju”, där det lettiska folkets trångmål under det sovjetiska oket skildras med hjälp av olika symboler. Fast för många är Lelde Stumbre så klart allra mest känd för dramat ”Vasaras ainavas”.

Veckans balt vecka 43:
Marko Matveres, Dan Poldroos och Jan Uuspold! De är alla baltiska skådespelare, alla före detta medverkande i alkholreklamfilmer, och alla av den anledningen avstängda av det estniska konsumentverket. Men Veckans Baltredaktionen har aldrig varit rädda för att sticka ut hakan, och utnämner dem till Veckans Balter vecka 43!

Veckans balt vecka 42: Veckans Balk!
Denna vecka går priset alltså inte till någon härstammande från Baltikum, dvs. Estland, Lettland eller Litauen, utan istället till någon härstammande från Balkanhalvön, dvs. Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien-Montenegro, Makedonien, Rumänien, Albanien, Bulgarien, Grekland eller den europeiska delen av Turkiet.

För att inte stöta sej med någon etnisk gruppering i f.d. Jugoslavien beslöt juryn att ge priset till den grek-svenska Elena Paparizou, sångerska i Antique. Elena får priset för att hon tillsammans med Nikos Panagiotidis skickligt har kombinerat grekiska dance- och popbeats med svenska dance- och popbeats och på så sätt fört de båda folken, alltså grekerna och svenskarna, närmare varann.

Veckans balt vecka 41:
Janos Hurt - Alltså tjuren från Tallinn! En man som enligt sina vänner är glad, råbarkad, snygg, konstig och gillar karaoke. Utomordentliga kvalitéer i sanning. Och när Veckans Baltredaktionen dessutom fick reda på att han var balt - ja då var saken klar!

Veckans balt vecka 40:
Enn Kokk - äntligen. Kokk (dvs Enn Kokk) har som bekant arbetat på den socialdemokratiska partistyrelsen sen 1968. Han har bl.a. varit chefredaktör för Aktuellt i politiken, protokollsekreterare vid verkställande utskottets och partistyrelsens sammanträden och från tidigt 1970-tal fram till år 2000 huvudsekreterare i socialdemokraternas programkommission. Och som om det inte låter glamouröst nog är ju Kokk - Enn Kokk alltså – gift med Birgitta Dahl. Före detta miljöminister och före detta talman i Sveriges riksdag. Kokk (Enn) - före detta huvudsekreterare, gift med Dahl (Birgitta) - före detta talman.

Vecka 39: Andrius Mamontivas
Andrius Mamontivas, sångare och förgrundsgestalt i den populära litauiska rockgruppen Fojes. Som ni vet skriver Andrius texter som handlar om att själslivet är större än materiella värden. Många texter handlar också om ensamhet och meningen med livet och döden. Andrius betonar dessutom att han ser sej som en själ och inte som en kropp. Religiöst är Andrius öppen för alla trosinriktningar, och han hämtar inspiration till sin musik både från Hare Krishna-sfären och från menighetens tempel. Andrius Mamontivas - coolast i Litauen just nu!

Vecka 38: Virgilijus Kestutis Noreika
Antagligen en litauisk riksdagsman - motiveringen är på litauiska och ingen i Hej domstol-redaktionen behärskar de baltiska språken nåt vidare. Han kan vara nåt annat också. Lettiska är ett ganska svårt språk. Men vi tror att det har med politik eller så att göra. Hursomhelst är vi förstås väldigt glada för Virgilijus Kestutis Noreikas skull.

 
 
 
Vecka 37: Tulli Lum
Sju av sammanlagt sjuttio kvarvarande livländare som spelar traditionell livländsk musik på traditionella livländska instrument (gitarr, dragspel, slagverk, bas). Livländarna har egentligen fört en lite tynande tillvaro de sista 900 åren, men än finns det hela tio (stycken) med livländska som modersmål och alltså sjuttio stycken som förstår det! Så håll hoppet levande! Livlands sak är vår!

Vecka 36: Sigvard Marjasin
Visserligen är Marjasin av ukrainskt-vitryskt påbrå, men historiskt i princip balt.
Hej domstol vill inte bara tramsa och fåna oss - vi vill också göra ett och annat politisk statement i s.k. satir-form. Därför vill vi säja: gud vad Marjasin är kort. Och gud vad han kan klippa och klistra.

Vecka 35: Vija Ardmane
Den 75-åriga skådespelerskan Vija är den balt som balterna själva helst ser som veckans balt. I alla fall var det hon som rekommenderades när vi ringde en lettisk radiostation och frågade. Visserligen är Vija född och verksam i Ryssland men det verkar inte letterna bry sig särskilt mycket om. Och ärligt talat: vem vill ta ifrån Vija glädjen att få bli veckans balt?

Vecka 34: Fillie Lyckow
Fillie får priset för hennes minnesvärda insatser inom svensk teater och film. Mest känd är hon kanske för sin rolltolkning av personalchefen Aina i ”Varuhuset” men många minns henne även som rösten till Felines mamma i filmen ”Bambi” och naturligtvis doktorinnan i ”En ö i havet”, P1:s sommarlovsföljetong 2001. Hej Domstol! vill tillägga att vi inte är 100% säkra på att Fillie verkligen är Balt. Vi bara tror det.

Vecka 23: Rolands Üdris
Mannen som de flesta kanske känner som Üdritis, alltså ledstjärnan i det lettiska kristna popbandet The Hobos. För Hej Domstol! är det en självklarhet att utnämna Üdritis. Främst för att han är en extremt bra balt, men också för att han är en extremt bra musiker. Och en sak vet vi: Om Jesus hade levt idag – då hade han valt att lyssna på The Hobos.

Vecka 22: Msartin Varma
Martin får priset för att han är väldans trevlig och för att han kan allt om betong. Betong består av stenmaterial som binds samman av ett cementlim i blandningsförhållandet: en del vatten, en del cement, två delar sand och tre delar sten. Härvid reagerar bl.a. kalciumsilikater i cementen med vatten och bildar en halvfast massa (t.ex. 3CaO·SiO2+nH2Oe3CaO·SiO2·nH2O +värme; där n representerar ett heltal). Betong är ett poröst material med en densitet av ca 2400 kg/m3 och med en tryckhållfasthet på mellan 25 och 80 MPa. Genom tillsats av kiselstoft kan tryckhållfastheten mångdubblas. Betongens draghållfasthet är endast en tiondel av tryckhållfastheten. Detta kompenseras genom inläggning av armering.

Vecka 21: Aivar Teppo och Olavi Körre
Den estniska succé-folkmusikduon utgör grunden i den estniska folkmusik-gruppen Teppo och Körre. På deras hemsida www.maaturism.ee/kliendid/korre kan du läsa om Teppo: Teppo suguvösast pärit löötspillimängija, kes on oam virtuoosse mänguga kandnud edasi eesti rahvamuusika tradisioone ka väljaspool eesti piire! Och Olavi gör inte sämre ifrån sig: Hingelähedane nii eesti kuikreeka rahvamuusika. Ansamblid ”Kiigelaulukuuik”, Zorbas, Kukkerpillia.
Hör en sång med Teppo och Körre

Vecka 20: Mirdza Krastina
Författaren till Svensk-lettisk ordbok. Mirdza får priset för att hon staplat lettiska ord ovanpå varandra och sedan skrivit de svenska motsvarigheterna bredvid. Nominerade denna vecka var: Ants Oras, författaren till Svensk-estnisk ordbok, Katrin Pri Tombak, författaren till Svensk-estnisk-svensk ordbok och Jüri Henno, författaren till Praktisk svensk-estnisk ordbok.

Vecka 19: Ollon Kordjerv
- en av de första ester som kom till Sverige efter den historiska EU-utvidgningen 1 maj 2004. Ollon fick vita rosor av en skock ungmoderater och blev intervjuad av en radiojournalist med helgjour. För henne berättade han att han nu kan jobba i både Sverige och Finland, och att han festat en del för att fira. En hel del. Dessutom heter han Ollon.

vecka 18: Jolanta Padasch-Dakauskas
Ursprungligen från Ignalina i Litauen, numera bosatt i Sverige och gift med Göran. Tillsammans driver de det helt seriösa bussreseföretaget Svenska kändisresor. vecka 17: Veckans balt utgår
Veckans balt utgår tyvärr vecka 17 pga sjukdom. Veckans balt-redaktionen beklagar detta och hoppas vara på fötterna till nästa vecka.

Vecka 16: Käbi Laretei
Käbi Laretei - konsertpianisten som varit gift med Ingmar Bergman. Den estnisk-svenska konsertpianisten, mest känd från sitt giftermål med Ingmar Bergman, har inte bara studerat konsertpianospel för internationella konsertpianostorheter som Gottfrid Boon och Edwin Fischer - hon har också gjort mycket för konsertpianopedagogiken. Och varit gift med Ingmar Bergman.

Vecka 15: Viktor Sevaldin
Viktor Sevaldin, chef för världens största kärnkraftverk Ignalina i Litauen. Ignalina är byggt efter samma principer som Tjernobyl, men Sevaldin försäkrar att hans verk är mycket mycket mycket mycket MYCKET säkrare. Så det så.

Vecka 14: Jaan Remmelgas
Jaan Remmelgas – en helt vanlig balt. Idogt nominerad av sina arbetskamrater, som kallar Jaan ”en klippa”, ”en hejare på självhäftande folie”, ”en jävel på att dricka vodka”. Har lovat arbetskamraterna att bjuda på tårta som tack för stödet.

Vecka 13: Toomas Tiivel
Toomas Tiivel - Estlands ambassadör i Sverige. Den absolut bäste estniske ambassadören i Sverige sen Margus Laidre (den förre estniske ambassadören i Sverige).

Vecka 12: Laila Freivalds
Laila Freivalds, född 1942 i Lettland, jurist och politiker (s). Freivalds anställdes vid Konsumentverket 1976 och blev dess generaldirektör och konsumentombudsman 1983. Åren 1988-91 var hon justitieminister, en post som hon 1994-2000 åter besatte. Laila Freivalds gjorde 2003 comeback i politiken som utrikesminister efter att ha avgått som justitieminister 2000. I mellanperioden var hon förbundsdirektör för arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst. Nu är hon Veckans balt!

Vecka 11: Marcus Purens
Marcus Purens - en helt vanlig balt. 31 år, bosatt i Göteborg, lettiskt påbrå. Hej domstol säjer grattis till Purens - en helt vanlig människa. Dock balt.

Vecka 10: Gatis Bugoveckis
Polismannen från staden Bauska som var den förste i Lettlands poliskår att gå ut öppet med sin homosexualitet. Gatis fick sparken 1997, men gav inte upp. Han anmälde poliskåren som avskedat honom och fick rätt hos det lettiska människorättskontoret, som gav honom jobbet tillbaka. Och nu 2004 får Gatis det största beviset på att hans kamp inte varit förgäves: veckans balt-utmärkelsen! Vi säger GRATTIS GATIS!

Vecka 9: Kristian Luuk
Känd från Hassan, känd från Knesset och känd från Känd från Tv. Hör Hej Domstol!:s samtal med Kristian Luuk

Vecka 8: Vytautas Landsbergis
- expresident och talman i Litauen

Vecka 7: Lena Endre-Hobert
- skådespelerska känd från medeltidsfilmen ”Tre solar”, gift med Rickard Hobert.

Vecka 6: Reynard Cowper
- sångare och musikalisk motor i det lettiska flumbandet Brainstorm.

Vecka 5: Ilon Wikland
Illustratör till flera av Astrid Lindgrens böcker.

Vecka 4: Valdas Adamkus
Litauens president

Började?
På 1200- talet, hette då Veckans Kurländare.
Vinstskatt?
Nej, Priset består inte av pengar utan ära.
Har alltid SR utnämnt?
Nej, Sveriges Radio har delat ut priset sen 1988.
Vem sitter i kommittén?
Lite hemligt, he, he, men minst de i Hej Domstol!
Hur nominerar jag?
Mejla p3domstol@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".