Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akademiska får kritik för döda tvillingar

Publicerat fredag 9 augusti 2002 kl 17.18
Fallet med den gravida kvinna från Eskilstuna som flögs från Akademiska sjukhuset i Uppsala till Åbo i Finland för att föda sina barn har väckt starka känslor.
Kvinnan låg inne på kvinnokliniken på Akademiska för observation, men när det stod klart att hon måste föda i förtid fördes hon till Åbo pga platsbrist på intensivvårdsavdelningen för barn. En platsbrist som beror på politikernas felaktiga prioriteringar, säger Sten Swanström, överläkare i Eskilstuna där den gravida kvinnan först fick vård: - Landstingspolitikerna i Uppsala borde ge neonatal-avdelningen de resurser som krävs, men jag tror inte att de har brytt sig om att lyssna, säger Sten Swanström. Den gravida kvinnan låg alltså inne på kvinnokliniken i Uppsala men måste flyttas när det stod klart att hon måste föda tvillingarna i förtid redan i den 26:e graviditetsveckan. Och alla parter är ense om att inget talar för att utgången skulle ha blvit en annan om inte flyttningen behövt ske. Ingen av tvillingarna överelvde. Mats O Karlssson, socialdemokratiskt landstingsråd i Uppsala, menar att beslutet att flytta kvinnan var riktigt: - Det är acceptabelt att göra det. Det sker vart femte eller vartannat år, säger han. Jag har inte varit inblandad i just det här, jag har inte tagit ett enda beslut i det här fallet. Exakt hur många platser på neonatal-avdelnigen som ska finnas är inte en politisk fråga. Men det håller överläkare Gunnar Sedin på Barnsjukhuset i Uppsala inte med om: - Nej, det beror helt och hållet på politiska beslut. Det är ju politikerna som bestämmer vad som ska ske i sjukvården, säger Gunnar Sedin. Och inget har skett, även om vi gärna hade velat ha fler platser redan för fem år sedan.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".