Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länets bussar kör för fort

Publicerat fredag 8 december 2006 kl 13.07

Bussarna i Uppsala län kör för fort. Nationalföreningen för Trafiksäkerhetsfrämjande, NTF, har gjort mätningar i busstrafiken i Uppland och det visar sig att vid mer än hälften av tillfällena så körde busschauffören för fort.

- Visst har det känts att det har gått lite för fort ibland. Över tillåten hastighetsgräns, helt klart, säger en bussresenär som Upplandsnytt pratat med.

Det här är inte acceptabelt, säger Tomas Andersson som är ordförande i länets yrkesförarråd:


- Tyvärr kan vi inte säga att det handlar om att busstidtabellerna är för tight lagda...

NTF Uppsala läns yrkesförarrråd har under nio veckor: mars och oktober samt en vecka in i november, gjort mätningar på hastigheten på bussarna i länet och det visar sig att mer än varannan buss kör för fort.

Mätningarna har gjorts på fyra busslinjer, tre linjer där Upplands lokaltrafik är huvudman och dessutom ett enskilt bussbolag.

Mest beklämmande enligt NTF är att bussarna kör för fort även där det är extra känsligt, som vid skolor, där hastigheten är satt till 30 kilometer i timmen.

Men trots att hastighetsöverträdelserna inte beror på för snävt hållna tidtabeller, så tycker Tomas Andersson att bussbolagen bör ta sitt ansvar:
- Det handlar om underentreprenörer som kör åt UL och då borde UL ha bättre koll på hur trafiken utförs och ställa krav på dem.

Och Sture Jonsson på UL är inte nöjd med resultaten från NTF: s undersökning och har svårt att se orsakerna till varför busschaufförrena kör för fort.

- Vårt avtal med underentreprenörerna säger klart och tydligt att de ska följa trafiklagstiftningen. Vi ska ställa krav på våra entreprenörer, det sista vi kan ta till är att säga upp avtalen, säger Sture Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".