Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kontraktet rivet med Attendo Care

Publicerat fredag 15 december 2006 kl 06.52

En ny politisk konflikt har brutit ut i Uppsala angående vårdbolaget Attendo Care. Den avgående rödgröna majoriteten beslutade igår att kommunen inte ska förlänga Attendos kontrakt på hemtjänstdistriktet Heidenstam. De borgerliga, som tar över makten i januari, kommer att riva upp beslutet.

Det var ändå ett viktigt beslut, menar mijöpartisten Johan Lundqvist, som säger att Attendo inte tagit de brister som påpekats under lång tid på allvar:

- Det förekommer ju brister i vården då och då, men det allvarliga är när man trots påpekanden inte klarar av att höja kvalitén i verksamheten.

Det har varit mycket uppståndelse kring Attendo Care i höst, främst kring korttidsboendet Rondellen, men många klagomål har också funnits i hemtjänstdistriktet Heidenstam. Det har handlat om att äldre kan få frukost elva och lunch tolv samma dag, om att städning och annat inte blir utfört.

Och ett uppmärksammat dödsfall inträffade också där en hemtjänsttagare brutit lårbenet och personalen inte brytt sig om larmet.

Länsstyrelsen har påbörjat en tillsyn och kommmunen har nu gjort en egen rapport om hur hemtjänsten i området fungerar. Den pekar på flera brister, framför allt på att bolaget inte utrett bristerna ordentligt och inte tagit fram bra åtgärder.

Det här gjorde att socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet vid ditt sista äldrenämndssammanträde i majoritet beslutade att kontraktet med Attendo inte ska förlängas när det går ut i maj. Gustaf von Essen, kristdemokrat som snart blir ny ordförande i äldrenämnden, säger att de kommer att riva upp beslutet och han är kritisk:

- Att göra ett sånt här beslut, mot vår uppfattning på sista sammanträdet är dålig politisk stil.

- Det vore oansvarig av oss att inte fatta de nödvändiga beslut som behöver fattas fram till det datum vi avgår, säger miljöpartisten Johan Lundqvist.

reporter lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".