Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salamander hotar arenabygge

Publicerat onsdag 20 december 2006 kl 06.51

Planerna på en ny, stor sportarena vid Gränby centrum i Uppsala hotas av en ovanlig vattensalamander, en amfibie som ser ut som en liten ödla.. Kommunen har jobbat med det här problemet under hösten, men ännu inte hittat en lösning på hur arenan ska kunna byggas samtidigt som salamandern skyddas. 

- Det är avgörande att vi hittare en lösning som är acceptabel för salamandern, säger stadsbyggnadsdirektör Anders Erixon.

Den lilla vattensalamandern har de senaste åren rönt större uppmärksamhet än den vet om. Den finns idag i Gränby backe och har varit ett av argumenten mot bostadsplanerna där. De byggplanerna har halverats och sen klubbats. Kommunen har åtagit sig att skaffa ersättningsmark och pölar åt salamandrarna så att de kan flytta längre från bostäderna.

Där Almtunas tänkta arena med plats för 8000 åskådare ska ligga finns idag inga salamandrar, men problemet är att den skulle inkräkta på en del av ersättningsmarken.

Anders Erixon säger att om man tar en bit av salamanderns ersättningsmark måste man, enligt den utredning som gjorts åt kommunen, göra om rätt mycket av åkermarken och hagarna runt 4H till skogsdungar och dammar. Det skulle i sin tur krocka med friluftsintressena.

Göran Hartmann är vice ordförande i Almtuna och håller i arenaprojektet. Han säger att han både hoppas och tror att det här ska lösa sig, för de vill inte flytta arenan. Tanken är ju att den ska byggas ihop med och fungera tillsammans med köpcentret.

- Det vore trist om man skulle falla på en sådan här grej. Det är klart att man ska ha ett miljöskydd kring salamandern men man måste kunna hantera det, säger Göran Hartmann.

Stadsbyggnadsdirektören Anders Erixon säger att de jobbar på en lösning. En sak som ännu inte diskuterats, men kan komma upp på bordet, är att bostäderna och arenan ställs mot varandra.

- Om bostäderna inte byggs kan salamandern vara kvar där den är, säger Anders Erixon.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".