Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högsta domstolen stoppar kvotering

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 16.09

Domen idag där Uppsala universitet fälldes för att ha diskriminerat två sökande till juristlinjen kan skrämma högskolor från att arbeta offensivt mot snedrekrytering till landets lärosäten, det menar man inom flera studentorganisationer idag.

Elin Rosenberg är ordförande för Sveriges förenade studentkårer SFS.

- Det är vår oro att det inte kommer att det inte kommer att bli ett lika offensivt arbete med den breddade rekryteringen genom det alternativa urvalet, det är därför vi tycker att det behöver vara tydligare regler, exempel på hur lärosätena kan använda det här alternativa urvalet, säger Elin Rosenberg.

Ja hela utbildningssverige har idag tagit delav högsta domstolens dom idag, där man alltså fastställde Svea hovrätts dom att det var otillåten diskriminering när Uppsala universitet gav personer med utländsk bakgrund företräde till juristutbildningen. En av dom som är nöjd med domen är Cecilia Lönn som nekades plats på juristprogrammet genom det alternativa urvalet.

- Vi har fått vår rättighet fastslagen, jag är väldigt tacksam gentemot hela rättssystemet att det fungerar så bra, säger Cecilia Lönn.

Uppsala studentkår har idag i ett pressmeddelande vädjat till Uppsala universitet att man även i framtiden måste våga vara offensiva för att bryta både den sociala och etniska snedrekryteringen. Men Hans Eklund som är studierektor på juristprogrammet i Uppsala säger att det inte är aktuellt framöver med något alternativt urval i någon form trots att möjligheten fortfarande finns.

- Vi har inte haft för avsikt att pröva nåt annat alternativt urval, säger Hans Eklund.

Varför inte då?

- Delvis därför att vi tycker att vi gjort vårt försök och det har ju väckt ganska stora diskussioner runt om och nu när Högsta domstolen har underkänt det, vilket vi naturligtvis accepterar så känns det ännu mindre angeläget att pröva andra vägar, säger Hans Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".