Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för bygge av studentbostäder

Publicerat lördag 30 december 2006 kl 08.57

Ännu ett bakslag kom igår för dem som vill bygga studentbostäder vid Ekonomikum i Uppsala. Länsstyrelsen stoppade tillfälligt bygget eftersom de menar att byggloven bottenplattorna innehåller många konstigheter.

- När vi har granskat de överklagade besluten finner vi flera osäkerhetsfaktorer i besluten. Då finns det risk att detta upphävs i det slutgiltiga beslutet. Då ska vi inhibera, dvs att beslutet inte får verkställas innan vi funderat färdigt, säger Christer Segerström, chefsjurist på länsstyrelsen.

Det har varit mycket fram och tillbaka för de runt 600 studentbostäder som Uppsalahem och en studentbostadsstiftelse vill bygga vid Ekonomikum. Bygget avskrevs nästan när den nya regeringen talade om att bidragen till hyresrättsbyggande skulle slopas vid årsskiftet. Sedan fattade byggnadsnämnden i Uppsala ett rekordsnabbt beslut om marklov för att gjuta bottenplattorna för sophus på området, och bygget påbörjades också. För om det påbörjades före nyår skulle byggbolagen kunna få bidragen i alla fall och bygget kunna bli av.

Men byggnadsnämndens beslut överklagades. Nu skriver länsstyrelsen att det är sannolikt att den vid en slutlig prövning kommer att upphäva nämndens beslut och att den därför stoppar det så länge. Länsstyrelsen menar att flera saker är konstiga i byggnadsnämndens beslut. Den har till exempel gett ”marklov” när den borde gett ”bygglov” och hänvisat till fel lagparagrafer.

- Vi är inte riktigt säkra på vad som omfattar de här loven som de sökande har fått, säger Christer Segerström.

Om länsstyrelsen, när den grubblat lite mer, kommer fram till samma slutsats och det beslutet vinner laga kraft, då kan bygget enligt länsstyrelsen inte få några bidrag. Då är bygget i fara igen.

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".