Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler gör polisanmälan över internet

Publicerat söndag 31 december 2006 kl 09.20

Allt fler väljer att göra sin polisanmälan över Internet - och upplänningarna är flitigast i landet. I november gjordes nästan var tionde polisanmälan här via nätet.

Om man ser till landet som helhet var det sex procent av anmälningarna som gjordes över internet. Ulf Sköld på Rikspolisstyrelsen är nöjd med det resultatet.

- Vi bedömer att det har gått riktigt riktigt bra under den första månaden i drift i hela landet, säger han. 

Sex procent är alltså siffran för hela landet, i Uppsala län har vi varit flittigare med att anmäla över nätet. Här är siffran högre: nio procent.  Det förklaras med att tjänsten här har funnits som proverksamhet sedan april 2006 och att fler därför vet om den. I övriga landet har möjligheten bara funnits sedan 1 november.

Med tjänsten hoppas polisen kunna få ner väntetiderna på telefon och frigöra resurer till annat arbete. Ulf Sköld på Rikspolisstyrelsen hoppas även att antalet anmälningar skall öka med den nya tjänsten och då speciellt gällande stulet gods.

- Ofta när vi är ute och jobbar så hittar vi gods som vi inte kan härleda till någon målsägande. I vissa fall är magkänslan att det är stöldgods, men sakerna är inte stöldanmälda.  Om vi gör det lättare för kunderna att anmäla så hoppas vi kunna få in mer gods i våra register, och förhoppningvis kan vi lagföra fler tjuvar och lämna tillbaka fler saker till rätt ägare, säger Ulf Sköld.

Internettjänsten är bara till för anmälningar av enklare sort, som förlorade föremål och mindre stölder där gärningsmannen är okänd. Vid grövre brott skall anmälan fortfarande göras direkt till polisen.

Just nu planerar polisen för att fler brott skall kunna anmälas över nätet, bland annat för skadegörelse.

Fakta om internetanmälningar

Under november 2006 var det 6000 anmälningar som kom in via Internet i hela landet.

Länsiffror över andelen av alla anmälningr som gjordes via internet i november:

Uppsala 9%

Stockholm 8%

Västra götaland 7%

Östra götaland 5%

Skåne 6%

Värmland 6%

Sörmland 3%

Jönköping 4%

Kronoberg 5%

Kalmar 4%

Gotland 4%

Blekinge 3%

Halland 5%

Örebro 5%

Västmanland 5%

Dalarna 3%

Västra Norrland 5%

Jämtland 4%

Västerbotten 8%

Norrbotten 4%

Källa: Rikspolisstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".