Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Samverkan ska förbättra undervisningen

Publicerat fredag 5 januari 2007 kl 15.35

Brister i undervisningen i svenska som andraspråk i Uppsalas skolor, men framför allt för lite samverkan mellan ämneslärare och lärare i svenska som andraspråk kan vara en förklaring till låga resultat i skolan för elever med utländsk bakgrund. Det säger grundskolechefen Per Pettersson, efter skolverkskritiken vi berättade om i morse:

- Fortfarande är resultaten för låga och bristfälliga, och det kan säkert finnas många förklaringar till det, men det här kan vara en.

Upplandsnytt har tidigare berättat om att Skolverket kritiserar nio skolor i Uppsala för att eleverna som har ett annat modersmål och som behöver undervisning i svenska som andraspråk inte får det på rätt sätt. På åtminstone en skola har elever fått gå ifrån annan undervisning för att få svenska som andrapråk, på andra har eleverna fått stöd i svenska i stället för svenska som andraspråk, som är ett eget ämne som är upplagt just för dem som har andra modersmål. Marie-Helena Ahnborg på Skolverket sa så här tidigare:

- När elever inte får den utbildning de har rätt till, så är det allvarligt.

Och grundskolechefen Per Pettersson håller med om att det här är ett problem, som måste rättas till. Och han menar också att något som nu måste bli bättre i Uppsalas skolor är samverkan mellan lärarna i svenska som andraspråk och modersmålslärare och ämneslärare, och att det är viktigt för resultaten i skolan. Det här är något som kommunen nu kommer att jobba med, bland annat med stöd från Skolverket.

- Elever med flerspråkighet behöver få ett bättre stöd när det gäller sambanden mellan modersmålslärare, ämnesföreträdarna och läraren i svenska som andra språk, och det behövs utvecklas i Uppsala.

Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".