Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Julkalendern del 17: Hissen i städskrubben

Fisktrappa vid Ulva Kvarn

Publicerat lördag 6 januari 2007 kl 08.44

Nu undersöks möjligheterna att bygga en tredje trappa för landskapsfisken Aspen.

Tidigare har vi kunna rapportera om de fisktrappor som byggs och som skall byggas i centrala Uppsala. Aspen, som är listad som en hotad art, behöver nya lekplatser för räddas. Nu följer en en lång process för att se om det är möjligt med ytterligare en trappa.

Förstudien inleds med en hydrologisk undersökning. Det innebär att datasimuleringar kommer att göras för att se hur en eventuell fisktrappa skulle påverka vattenstånd och flöden vid Ulva Kvarn.

Sen måste andra intressenter säga sitt om planerna, vid Ulva kvarn finns både vattenkraft och kulturhistoriska värden att ta hänsyn till.

Det är länsstyrelsen har beviljat pengar till förstudie, men några pengar till ett trappbygge finns ännu inte. Anders Larsson ,VD på fyrisåns vattenförbund, hoppas att den skall kunna finanseras som de tidigare trapporna, genom statliga och kommunala medel.

Men vår landskapsfisk aspen har varit utestängd från dessa delar av fyrisån sedan 1841, kommer det att kunna hitta till nya lekplatser?

- På längre sikt är vi övertygade om att den kommer att söka sig upp i systemet. Men det kommer ta sin tid när den varit utestängd så länge, säger Anders Larsson.

kontakta reportern

johan.eriksson@sr.se

Fakta om Aspen:

Aspen(Aspius Aspius) är Upplands landskapsfisk. Här har den sin huvudsakliga utbredning men den finns i hela Mälardalen. Aspen kan bli upp till en meter lång och väga 12 kilo. Anders Larsson på Fyrisåns vattenförbund har dock varit i kontakt med fiskare som fått upp exemplar på 14 kilo. Den räknas som en av våra största sötvattensfiskar.

Aspen är beroende av platser med strömmande vatten och stenig botten för att kunna leka och lägga sina ägg. Enligt Anders Larsson är aspbeståndet just nu gott men det kan variera stark från år till år. Aspen står med på ArtDatabankens list över hotade arter.

Aspen är en populär fisk bland sportfiskare då den kan bjuda på hårt motstånd.

Källor: ”Upplands landskapsfisk asp är hotad men problemen går att lösa” Examensarbete av Tommy Vestersund, Uppsala Universitet. Anders Larsson VD på Fyrisåns Vattenförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".