Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många kommunanställda kränkta

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 07.37

Mer än var tionde anställd inom Uppsala kommun har blivit utsatt för kränkande behandling på sin arbetsplats. Det visar en medarbetarundersökning som Upplandsnytt tagit del av och som kommunen kommer att presentera senare idag.

Mer än 8000 anställda har svarat på den här enkäten - en av dem är Kalle, som berättar om hur han behandlades av sin chef.

- Jag kom i konflikt med en chef och chefen hittade på alla möjliga lögner. Jag kände mig kränkt, diskriminerad, utesluten - jag mådde jättedåligt.

Kalle berättar om en turbulent tid på sin enhet inom Uppsala kommun. Vid minsta konflikt och varje gång som Kalle kritiserade någonting var chefen tvungen att visa sin makt gentemot honom, vilket resulterade i en svår tid på jobbet. Bland annat förbjöd chefen honom att prata med politiker och med media om saker som rörde enheten.

- Det var jättejobbigt. Det var en svår tid, berättar Kalle.

Kalle är en av de drygt 8000 anställda på kommunen som i höstas deltog i en enkätundersökning. Resultatet av den kommer att presenteras senare i eftermiddag men redan nu har Upplandsnytt tagit del av den. Bland annat visar den att över 1000 av de som svarat, drygt 12 procent, uppger att de utsatts för kränkande behandling på sin arbetsplats.

Majoriteten av dem anger inte någon anledning till kränkningen men andra skriver i svaren att orsaker som sexuell läggning, handikapp, kön och etnicitet ligger bakom. Niclas Malmberg är miljöpartiets kommunalråd i Uppsala:

- Att det har förekommit har vi känt till, men att det var så här stort problem kunde jag inte föreställa mig.

Enkäten visar dessutom att 16 procent av de svarande någon gång utsatts för hot eller våld från brukare eller medborgare.

Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".