Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsala kommuns ledarskap får kritik

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 07.21

Ledarskapet inom Uppsala kommun får lågt betyg av de anställda. I den stora medarbetarenkät som Upplandsnytt berättade om igår, där det framkom att många känner sig kränkta, framkommer alltså också klagomål på cheferna.

Detta trots att kommunen i flera år satsat på att förbättra ledarskapet. Kia Solid som är sektionsordförande på fackförbundet Kommunal är inte överraskad.
- Nej det förvånar mig inte för det är signaler som vi har fått från arbetsplatserna tidigare, säger hon.

Problem med ledarskapet inom Uppsala kommun har uppmärksammats ett flertal gånger de senaste åren, bland annat inom Stadshuset där anställda varit rädda att bli utskällda.

Nu har mer än 8000 av dryga 12000 kommunanställda svarat på en stor medarbetarenkät, och bland det som får sämst betyg finns just ledarskapet. Bland annat tycker var femte kommunanställd att deras närmaste chef inte tar tag i konflikter. Betyget för ledarskap är också sämre här än i jämförbara undersökningar på andra arbetsplatser. Srwa Jalal är modersmålspedagog, hon tycker att det största problemet är att de anställda inte alls känner dem som har den verkliga makten över verksamheten, för själv är hon nöjd med den närmsta chefen.
- Har jag något problem kan jag ringa henne och få svar, men det är de andra som vi egentligen måste nå, säger hon.

Resultatet i enkäten kommer trots att Uppsala kommun i flera år jobbat med att vidareutbilda chefer och ledare.
- Uppenbarligen inte tillräckligt, vi måste fortsätta med ledarskapsträning och att ledarna ska kunna hantera konflikter, säger moderate finanskommunalrådet Gunnar Hedberg.

Bland enkätens andra slutsatser så är kommunledningen mest bekymrad över att drygt 12 procent av medarbetarna upplevt att de blivit kränkta av någon på arbetsplatsen det senaste året, något som vi berättade om igår.

På den positiva sidan i undersökningen finns bland annat att många är stolta över sitt arbetete och tycker att det är meningsfullt, och när alla resultat vägs samman så får kommunen ett så kallat nöjd medarbetarindex på 4,45 av 6 möjliga, i nivå med andra kommuner i landet.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".