Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Risken för skogsbränder kan öka i Uppsala län

Publicerat fredag 6 september 2002 kl 07.13
Det kommer att bli ökad risk för skogsbränder i Uppsala län om staten slutar bekosta brandbevakning med flyg. Det befarar tillförordnade landshövdingen Ulf Henricsson, som är starkt kritisk till räddningsverkets planer på att försöka få skogsägarna att överta kostnaderna från staten för brandbevakningsflyget.
- Om staten går ut finansieringen tror jag inte att vi får ihop det som behövs. Skogsbränder kan få katastrofala följder och det ska vi inte riskera genom att spara pengar, säger Ulf Henricsson. Det är Frivilliga flygkåren som i dag flyger sina turer över Uppsala län. Dels för att upptäcka skogsbränder i så tidigt skede som möjligt, dels för att fungera som vägvisare för räddningstjänsten så att den snabbt kommer fram till brandområdet. Det är staten som står för kostnaden, men nu har det statliga räddningsverket föreslagit att staten inte längre ska stå för kostnaden, utan att skogsägare över hela landet i stället ska fås att frivilligt ta på sig kostnaderna för brandbevakningsflyget. På så sätt skulle räddningsverket spara in fyra miljoner. Men Ulf Henricsson underkänner i sitt remissvar till räddningsverket helt förslaget och betecknar det som oacceptabelt. Det skulle innebära ett väldigt arbete för varje länsstyrelse i landet att försöka förmå skogsägarna att ta sig på såna kostnader. - Skogsägarna kan vara allt från små bönder till stora företag. Dessutom gör allemansrätten att vem som helst kan röra sig i skogarna, så det är nog svårt att få in pengar på frivillig väg, säger Ulf Henricsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".