Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Primärvårdschefer får söka om sina jobb

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 16.45

Alla chefer på vårdcentralerna i Uppsala län kan komma att sägas upp. Det planerar ledningen för landstingets primärvård i länet, som vill utlysa alla chefsjobben och ha nya ansökningsförfaranden.

I dag har dom fackliga organisationerna fått information om förändringarna som är att vänta.

I förra veckan kunde Upplandsnytt rapportera att landstingsledningen gett primärvårdschefen Ann-Charlotte Frank-Lindgren i uppdrag att komma med förslag som ska förbättra den bekymmersamma ekonomiska situationen inom primärvården.

Det blev 30 miljoner i underskott förra året och prognoserna för i år ser ännu sämre ut. Och bland åtgärderna ingår nu att få en tydligare chefsorganisation inom primärvården.  Därför planeras nu att alla chefer ute på vårdcentralerna ska sägas upp från sina tjänster, och sen är det öppet att söka dom chefstjänster man vill. Dessutom ska chefsjobben bli lite färre.

I dag hölls information för facken, men Vårdförbundets Camilla Norinder tycker inte att det är en bra idé att säga upp chefsjobben:
- Skulle chefsuppdragen dramatiskt förändras, då skulle det väl vara en bra idé. Men vi tycker inte att vi kan se någon större förändring.

Camilla Norinder säger att Vårdförbundet kommer att kräva ytterligare en förhandling med landstinget om utlysningen av chefsjobben, och hon pekar på att det har varit ganska många förändringar inom organisationen på senare år:
- Primärvården har utsatts för många olika förändringar under lång tid, som Cosmic-det nya journalsystemet. Hör man då att det ska bli fler förändringar så blir det snart väldigt tufft. 

Mårten Nilsson
Marten.Nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".