Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akademiska får kritik från hörselskadade

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 07.42

Akademiska sjukhuset är i dag inte tillgängligt för hörselskadade, det säger Hörselskadades distrikt i Uppsala län i en nyligen författad rapport.

Som hörselskadad finns det många svårigheter i kontakten med sjukvården, speciellt när man ska få muntlig information av till exempel en läkare. Lena Hård ordförande på HRF(Hörselskadades riksförbund) i Uppsala berättar om hur det kan gå till.
- Det är oerhört viktigt att läkaren vänder sig till patienten, inte till den sjuka delen. Det är väldigt vanligt att man tillexempel pratar med den sjuka tån och då får vi stora problem eftersom vi måste avläsa munrörelserna för att förstå vad som sägs.

Det rör sig om en stor grupp som är utsatt, i Uppsala län finns det cirka 40 000 personer med hörselskador enligt HRF. Kritiken i rapporten handlar mycket om personalens bemötande av, och bristande kunskapen om hörselskadade, den andra stora delen i rapporten handlar om avsaknaden av tekniska hjälpmedel såsom hörselslingor, och bristerna får följder.
- Det får bland annat medicinska följder om man inte uppfattar hur man ska utföra en behandling  eller hur man ska ta sin medicin, säger Lena Hård.

Enligt Lena Hård är den här rapporten unik i sitt slag i landet trots att liknande situationer råder på andra landsting och kommuner i Sverige. Från sjukhusledningen ser man rapporten som en tillgång, då det tidigare har saknats en gemensam överblick av bristerna. Eva Telne är tillförordnad sjukhusdirektör.
- Det är en förmån att man valt just Akademiska sjukhuset. På det här viset har vi fått en bra kartläggning, säger hon.

Under våren skall Akademiska sjukhuset ta fram en handlingsplan för att komma till rätta med bristerna.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".