Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolnedläggningar redan i höst

Publicerat fredag 9 februari 2007 kl 06.54

Redan till hösten kan det bli förändringar av skolorna i Uppsala. Det säger moderata ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Cecilia Forss efter att kommunens stora utredning om skolans lokaler presenterades igår.

Upplandsnytt berättade redan igår om förslagen från den stora skollokalsutredningen. Huvuddragen i utredningen är att antalet skolelever minskar, samtidigt som det saknas förskolelokaler. Så lokalerna ska samordnas bättre och kommunen ska lämna dyra baracker och lokaler den inte själv äger.

Och det här får konsekvenser både för förskolor, som tvingas flytta, för skolbarn som får byta skola på grund av deras skola ska läggas ner eller bli förskola, helt eller delvis.

Ett exempel där förskolan föreslås flytta in i skolan är Kvarngrädesskolan och för att göra plats tvingas tvåspråks-klasserna, i förslaget,  flytta till Heidenstam.

De mest dramatiska förändringarna föreslås vid Lyckeboskolan i Storvreta. Hela skolan föreslås bli förskola. Skolan i Jumkil planeras också läggas ner, liksom Länna skola, samtidigt som det planeras för en ny skola där om området byggs ut. Även Treklangens skola ska flytta, fast där finns alternativa förslag. 

En nedläggning av Brantingskolan till 2008 ska också utredas liksom en nedläggning av Flogstaskolan där Karlsro förskola skulle kunna flytta in.

Alla Uppsalas rektorer fick de här förslagen presenterade för sig igår eftermiddag. För en del kom de som en överraskning och flera ville inte kommentera förslagen efter mötet. Men Giggi Thomson, som är rektor på Flogstaskolan, säger till Upplandnsytt att hon tycker det vore tråkigt om slutreslutetet blev att henne skola lades ner.

Nu ska politkerna prata med lärare, elever och föräldrar innan de fattar beslut om vilka förändringar som ska bli verklighet. Förändringarna kommer troligen att genomföras i höst eller våren alternativt hösten 2008, säger moderaten Cecilia Forss, som är medveten om att förslagen kommer att uppröra många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".