Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Salmonella i färdigkryddat kött

Publicerat onsdag 25 september 2002 kl 07.32
Mycket kryddat kött från andra EU-länder kan vara salmonellasmittat. Livsmedelsverket håller på att testa EU-importerad mat som färdigmarinerad kyckling, malet kött med kryddor och kebab, och hittills har det funnits salmonella i vart tredje parti.
Anna Arvidsson, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket säger att undersökningen inte är slutförd än. Men att resultaten hittills är oroväckande. Av de uppemot 40 partier som hittills testats, har vart tredje parti varit salmonellasmittat. Det mesta som har provtagits är marinerad kyckling. Men också kebab som har importerats från andra EU-länder. Kebabköttet kan ha ett annat ursprungsland från början. Sverige har rätt att kräva att kött från andra EU-länder ska vara salmonellaundersökt. Men när det gäller sådana här så kallade köttberedningar så försvann den rätten för ett år sedan, EU-kommissionen påpekade att rätten bara gällde rent kött. Därför gör nu Livsmedelsverket kontroller. Visar det sig att salmonella är vanligt i färdigkryddat kött, så kan Livsmedelsverket försöka få EU att ändra reglerna, så att även det måste vara undersökt innan det kommer hit. Anna Arvidsson säger att om det resultat som visat sig hittills ser likadant ut när undersökningen avslutas senare i höst kommer Livsmedelsverket begära hos EU att det ska vara de krav som gäller för rent kött också ska gälla färdigkryddat kött.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.