Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen skattehöjning mål för ny koalition

Publicerat torsdag 10 oktober 2002 kl 17.40
Den nya, rödgröna majoriteten i Uppsala kommun ska ha som målsättning att inte höja skatten den kommande mandatperiden. Samtidigt ska den satsa på att minska barngrupperna i förskolan och minska trafiken i centrum.
- Det vi ser är att vi är väldigt överens i de stora, grundläggande frågorna politiskt, säger vänsterpartiets kommunalråd Britt Löfgren. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet presenterade idag sin nya politiska plattform. Bland det de kommit överens om finns bland annat att en målsättning ska vara att skatten inte ska höjas den här mandatperioden, tvärt emot vad miljöpartiet och vänsterpartiet tidigare velat. Partierna lovar att barngrupperna på förskolan ska bli mindre. För barn mellan ett och två år ska grupperna högst innehålla 14 barn, för större barn ligger maxtaket på 18 barn vid mandatperiodens slut. Det här kommer att finansieras delvis med kommunala pengar, men främst genom statsbidrag. Partierna är också ense om att inte sälja ut bland annat Fyrishov, Gamla Uppsalbuss och Uppsalahem, Vänsterpartiet är speciellt nöjt med att ha fått in en skrivning om att det inte är fel att kommune lånar pengar om man lånat till investeringar som minskar kommunens driftkostnader. En av de frågor miljöpartiet fått igenom är att det kommer att bli fler bilfria gator och färre parkeringsplatser i centrum, allt för att biltrafiken ska minska. De här tre partierna har ju gått in i samarbeten förr. De två senaste mandatperioderna har det spruckit, och moderaten Gunnar Hedberg tror att det blir så igen: - Det finns ingenting som tyder på att de ska lyckas regera ihop i fyra år med ett så här bräckligt och utvecklingsfientligt dokument, säger Gunnar Hedberg. Men de tre koalitionspartierna tror att samarbetet ska hålla. En orsak är att de har valt att vara överens om att inte vara överens om till exempel översiktsplan och konsert- och kongressanläggning. De frågorna lyfts helt ut ur samarbetet. Socialdemokraten Lena Hartwig tror att det leder till att partierna kan hålla ihop bättre: - Då kan man inte surna till på att någon driver en annan politik, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".