Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång om förgiftad ärtsoppa

Publicerat tisdag 15 oktober 2002 kl 16.36
I februari i år avled fyra personer och ett sjuttiotal blev sjuka efter att ha ätit ärtsoppa som kom från Centralköket i Tierps Kommun. I dag fick händelsen sitt rättsliga efterspel då kökets husmor stod åtalad för brott mot livsmedelslagen.
Hon är dock inte misstänkt som ansvarig för att soppan blev förgiftad. Rättegången i dag gällde om hon handlat fel när hon lät soppan svalna i ett felaktigt utrymme och utan att mäta dess temperatur. - Företat innebär detta att det finns risk för att jordbakterier kommer in i ärtsoppan och att bakterierna växer till, säger åklagare Kenneth Brattström. Den 12:e februari i år tillagades soppa i centralköket i Tierps kommun. Det blev en hel del över och det kyldes ner för att severas på ett antal äldreboenden två dagar senare. Nedkylningen skedde i ett så kallat rensningsrum, ett rum avsett för att rensa grönsaker och skala potatis. Detta rum skall enligt livsmedelslagen inte användas för nedkylning, eftrersom de jordbakterier som Kenneth Brattström nämnde lätt förgiftar livsmedel. Dessutom måste soppans kärntemperatur kontrolleras med termometer. Detta gjordes inte eftersom termometern var för liten. Men när husmodern i dag förhördes menade hon att det här var de rutiner man hade haft i köket under mycket lång tid. Dessutom ansåg hennes advokat Henrik Ask, att hon inte bar ansvaret. Hon hade påpekat bristerna för sina chefer, men trots detta hade inget gjorts. - Hon har inte haft några möjligheter att påverka det här. Hon hade begärt att få utrustning av sin arbetsgivare, men inte fått det säger Henrik Ask. Men åklagaren tycker trots detta inte att hon befrias från ansvar. - Hon kunde ha låtit bli att använda rensningsrummet och hon skulle ha kunnat slänga den överblivna soppan. Hon hade en arbetsledande ställning i köket och hon hade därmed anvaret, säger Kenneth Brattström. Dom i målet faller den 25:e oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".