Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar kring graffiti

Publicerat onsdag 16 oktober 2002 kl 16.41
I Uppsala diskuterades idag frågan om kommunen ska tillåta legala graffitiväggar, ett förslag som presenterats av en grupp unga graffitimålare i Uppsala. Kulturpolitiker är för, men polis och fastighetsägare är emot.
- Vi har påvisat sambandet mellan klotter och kriminalitet, sa Pelle Forslund från Örebropolisen. Legaliserad väggmålning - klotter eller konst? Det var frågan när Uppsala kommun under onsdagen bjöd in till seminarium för att diskutera frågan. Vattentornet i Stadsskogen och gångtunnlarna under Bärbyleden är platser som graffitimålarna själva gärna skulle använda eftersom de väggarna redan är målade eller klottrade. Förebilden är ett parkeringshus i Malmö som i flera år fått användas fritt för graffitimålare. Flera remissinstanser har fått tycka till och åsikterna går isär. Fastighetsägarna i mellansverige vill bestämt avråda från idén. Man skriver att "det är välkänt faktum att klotter kan vara inkörsporten till kriminalitet" Polisen i Uppsala har redan sen tidigare sagt nej till förslaget eftersom man befarar att klottret skulle öka i hela kommunen. Kulturnämnden i Uppsala ställer sig däremot huvudsakligen postiva till förslaget, men anser att måleriväggarna inte bör spridas på allt för många olika platser. När kommunstyrelsen ska fatta beslut i frågan är ännu inte klart.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.