Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få rätt mot kommunen i byggärenden

Publicerat fredag 18 oktober 2002 kl 07.59
Den som är missnöjd med ett kommunalt beslut om ett nybygge har väldigt svårt att få rätt i ett överklagande. I bara ett av 28 överklaganden om detaljplaner i Uppsala län har den som klagat fått rätt.
Upplandsnytt har gått igenom alla de överklaganden som avgjorts av länsstyrelsen eller regeringen i år och förra året. Genomgången visar att av 28 överklaganden så är det hittills bara ett som lett till att kommunen fått ändra sina planer. Och den enda gången var kommunen med på förändringen... Bara några få meter från Ingvar Ohlssons villa i Nåntuna har Uppsala kommun gett tillstånd till ett bygge av ett större och högre flerfamiljshus. Huset kommer att skugga Ingvars uteplats i söder och de som bor där kommer att se rätt in i hans hus. Därför har han överklagat till länsstyrelsen, men den ställde sig på kommunens sida. Och så är det nästan jämt. - Som enskild person känner man sig fullständigt maktlös, säger Ingvar Ohlsson. Orsaken är att kommunerna har väldigt stark rätt att bestämma i frågor om hur mark ska användas och vad som ska byggas - för att länsstyrelsen eller regeringen ska ändra en detaljplan krävs att den medför, som det heter, betydande olägenhet. Och gränsen för vad som är "betydande olägenhet" har satts högt. - Man får som närboende till ett planområde tåla ganska mycket innan man har en chans att få en plan ändrad, säger Roger Gustavsson på Länsstyrelsen. Ingvar Ohlsson i Nåntuna, som är misssnöjd med hur kommunen hanterat frågan om ett nybygge bredvid hans hus, fick alltså inte rätt av länsstyrelsen. Nu har han överklagat till regeringen, men han tror inte att det kommer att bli någon ändring. - Med hänsyn till hur ärendet har hanterats hitintills, så ser jag ganska pessimistiskt på det hela.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".