Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Boende för hotade flickor föreslås

Publicerat tisdag 29 oktober 2002 kl 07.07
Mellan 40 och 50 invandrarflickor i Uppsala bedöms i dag vara i allvarlig eller mycket allvarlig fara eftersom de inte lever som familjen vill. Det framgår av en ny utredning som också föreslår att kommunen inrättar ett skyddat boende där flickorna kan gömma sig.
Kommunens utredare har genom att intervjua poliser, socialsekreterare och kuratorer försökt få en bild av invandrarflickornas situation i Uppsala. Enligt utredningen finns det i kommunen i dag ca 150 invandrarflickor som vill leva som sina kamrater, men som tvingas leva under hårda krav på lydnad och traditionella värderingar. Det är mannen i familjen som bestämmer och flickorna får inte själva välja utbildning, jobb eller vem de ska gifta sig med. Av de 150 flickorna bedöms ett 50-tal vara i allvarlig eller mycket allvarlig fara. De riskerar att bli misshandlade eller förföljda om de inte lyder sina fäder eller bröder. Främst handlar det om familjer från Mellanöstern. Konflikterna uppstår oftast när flickorna börjar på gymnasiet. Det är då de kläms mellan två kulturer och utsätts för en mycket tuff situation. I utredningen beskrivs till exempel hur vissa flickor stannar upp på väg till skolan för att i hemlighet byta kläder. För att hjälpa de utsatta flickorna föreslås i utredningen flera konkreta åtgärder. Bland annat bör Uppsala kommun inrätta en särskild enhet som aktivt ska arbeta med att hjälpa de utsatta invandrarflickorna. Till enheten bör knytas ett råd med engagerade landsmän, både män och kvinnor. Den särskilda enheten bör också ges tillgång till ett skyddat boende där flickor kan hålla sig gömda från sina familjer under extrema situationer. En annan åtgärd som föreslås är att man i introduktionen av invandrarfamiljer mer bör fokusera på ämnen som familjesyn och kvinnors sexualitet Kartläggningen som gjorts på uppdrag av invandrarnämnden beställdes efter det uppmärksammade mordet på Fadime. Invandrarnämndens arbetsutskott kommer senare i dag att diskutera de förslag som utredaren lagt fram.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".