Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uran i dricksvattnet i Uppsala

Publicerat torsdag 31 oktober 2002 kl 07.37
Svenska myndigheter ska nu tillsammans göra en stor undersökning av hur mycket uran som finns i vårt dricksvatten. En mindre undersökning visar att Uppsalabornas vatten innehåller nio gånger så mycket uran som Världshälsoorganisationen angett som riktvärde - mest av de undersökta kommunerna.
Idag vet man ganska lite om hur människor påverkas av uran i vattnet. I maj och juni i år mättes uranhalterna i dricksvattnet i kommunalt vatten på 18 olika platser i landet. Av de testade kommunerna så är det Uppsala som har högst halt uran - nära 18 mikrogram per liter vatten. I Sverige finns idag inget gränsvärde för hur mycket uran som får finnas i vattnet, men halten i uppsalavattnet är alltså nio gånger högre än det riktvärde som världshälsoorganisationen satt upp. Äldre undersökningar visar att privata brunnar utanför uppsala kan ha flera hundra mikrogran per liter vatten. Per Ola Darnerud på Livsmedelsverket säger att enligt dagens kunskap så behöver Uppsalaborna inte vara oroliga för att dricka vatten. Men en studie där råttor fått i sig mycket uran visade att de fick njurskador - och en finsk studie har visat att mycket höga halter också kan förändra människors njurar - men då var halterna betydligt högre än här. Livsmedelsverket och andra myndigheter ska nu kartlägga uranhalterna i svenskt dricksvatten och ska också se om det behövs gränsvärden för uran. På Uppsala kommun planerar man inte att göra något åt uranet i vattnet så länge det inte finns gränsvärden eller forskning som säger att det är farligt, säger Abraham Simeonidis på miljökontoret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".